Bonden boos over salaris top ABN

De vakbonden zijn verontwaardigd over de forse stijging (plus 50 procent) van de beloning van de top van ABN Amro. ,,Het is bespottelijk, zeker in het licht van de huidige reorganisatie. Bovendien is het CAO-overleg net begonnen en legt ABN Amro daarbij de nadruk op een beheerste loonkostenontwikkeling. Zoiets is moeilijk te verkopen aan het personeel als de top zich daar zelf niet aan houdt'', reageert Harry Gerding, bestuurder van de Dienstenbond CNV.

Uit het vorige week verschenen jaarverslag van de bank blijkt dat de raad van bestuur over 2000 50 procent meer aan loon en tantièmes heeft ontvangen. Bestuurders die een vol jaar achter de rug hadden, verdienden gemiddeld zo'n 3 miljoen gulden (exclusief optiepakketten). ,,Het is alleen maar meer, meer en meer geworden. De bank is bezig met een sanering waarbij meer dan 8.000 mensen betrokken zijn, en ondertussen blijkt dat de bestuurders dergelijke bedragen binnengraaien. Dat is geen goed signaal'', zegt Gerding.

Collega bestuurders van de Unie en FNV Bondgenoten onderstrepen de woorden van Gerding. ,,Het nieuws is strategisch slecht nieuws van ABN Amro. Het is een gotspe'', aldus Huug Gorter van FNV Bondgenoten.

ABN Amro meldde in februari dat het fors gaat snijden in het personeelsbestand van het Nederlandse kantorennet. In drie jaar zullen 6.250 van de ruim 29.000 volledige arbeidsplaatsen verdwijnen. Het netwerk van 830 bankfilialen wordt teruggebracht tot 550 zogenoemde bankshops. Daarnaast komen er ook 80 advieskantoren, waar cliënten terecht kunnen voor complexere zaken.

De bonden hadden gisteren voor het eerst overleg met de bank, over zowel de CAO als de sociale gevolgen van de reorganisatie. D. Kramer, bestuurder van de Unie, heeft daarop vandaag al zijn leden ingelicht over de `merkwaardige' gang van zaken. ,,Men wenst net als de Unie een éénjarige CAO, en legt daarbij de nadruk op een `beheerste loonkostenontwikkeling'. Gezien het financieel jaarverslag gelden voor de top van de bank blijkbaar andere regels'', aldus Kramer in een brief aan zijn leden.

Hij bestempelt de loonstijging van de raad van bestuur dan ook als exorbitant. ,,Zeker wanneer je kijkt hoe de bank aan het saneren is. Vroeger gingen reorganisaties geleidelijk, maar tegenwoordig wordt er bij ABN Amro meteen diep gesneden'', aldus Kramer vanochtend in een reactie.

    • Philip de Wit