Beurs onttrekt zich aan sfeer van pessimisme

De AEX-index aan de Amsterdamse beurs kwam vanochtend nauwelijks in beweging, hoewel de stemming onder beleggers overwegend positief was. Daarmee wist de beurs zich te onttrekken aan het pessimisme dat gisteren op de technologiebeurs Nasdaq te zien was als gevolg van de tegenvallende kwartaalcijfers van pc-fabrikant Compaq. Slecht vier van de 25 belangrijkste Amsterdamse fondsen stonden aan het eind van de ochtend in de rode cijfers.

Bij de fondsen die de koers wel zagen stijgen waren de winsten niettemin beperkt. De grootste stijger was KPNQwest, die met bijna 7 procent naar een koers van 12,08 euro ging. Telecombedrijf Versatel steeg met ruim 3 procent naar 4,02 euro. Voedingsmiddelenfabrikant Numico zag de koers met 3,4 procent naar 42,35 euro klimmen. Vanmiddag na beurs zou het bedrijf met nieuws over het eerste kwartaal naar buiten komen. ASM Lithography daalde met ruim één procent naar 28,30 euro. De chipmachinefabrikant krijgt binnen vijftien dagen van de Amerikaanse president Bush te horen of Silicon Valley Group mag worden overgenomen. De AEX-index was aan het eind van de ochtend met 0,5 procent gestegen naar 571,3 punten.

Aan de Midkap-index daalde de waarde van het aandeel ASM International met bijna 4 procent naar 21,65 euro. Automatiseerder CMG verloor bijna 8 procent en kwam terecht op 5,30 euro. Grootste stijger was ICT-dienstverlener Ordina Beheer. Het aandeel klom met bijna 5 procent naar 23,05 euro. De Midkap-index verloor bijna een half procent en stond aan het eind van de ochtend op 542,8 punten. Beleggers reageerden vanochtend redelijk positief op de vooruitzichten van uitgever Wegener. De koers steeg met bijna één procent naar 10,30 euro.

Aan het begin van de handelsdag in Tokio daalden de aandelenkoersen. Het klimaat veranderde toen duidelijk werd dat er een grote kans bestaat dat de hervormingsgezinde Junichiro Koizumi de nieuwe premier van Japan wordt. Volgens beleggers zullen de broodnodige economische hervormingen daarmee sneller doorgang vinden. De Nikkei-index steeg met 0,2 procent naar 13.743 punten.

In New York daalden de koersen gisteren doordat beleggers de koerswinsten incasseerden die vorige week werden geboekt door de renteverlaging van de Federal Reserve. De Dow Jones daalde met 0,45 procent naar 10.532 punten, de Nasdaq verloor 4,81 procent en kwam aan het eind van de handelsdag terecht op een niveau van 2.059 punten. Zakenbank Merril Lynch verlaagde de beoordeling van belangrijke halfgeleiderproducenten, waaronder Intel, dat als gevolg van de herwaardering van zijn beurswaarde verloor. Volgens Merril Lynch is de opleving in de halfgeleidersector te vroeg gekomen.

De indices aan de Europese beurzen stegen vanochtend aanvankelijk eensgezind, ondanks het slechte nieuws dat computerfabrikant Compaq gisteren na beurs in New York bekendmaakte. Het bedrijf zag de operationele winst in het eerste kwartaal met 21 procent dalen. Aan het eind van de ochtend veranderde het koersverloop. In Londen daalde de FTSE met 0,04 procent naar 5.868,9 punten. De Parijse CAC-index steeg met 0,6 procent naar 5.430,6 punten. In Frankfurt klom de DAX met 1,2 procent naar 6.122,6 punten.