B.B. MET RIJST

B.B., bruine bonen op zijn Surinaams. Maar daarmee is nog niet alles gezegd. Voor Creolen is B.B. een eenpansgerecht, voor Hindoestanen een schotel met opsmuk.

Hier volgt een Hindoestaanse versie. Was de stukken kip en dep ze met keukenpapier droog. Pel de uien, snijd ze in kwarten en snijd die in smalle boogjes. Pel de knoflook en pers de teentjes uit. Snijd de peper fijn en de tomaten in stukjes.

Verhit drie eetlepels olie in een kleine braadpan en bak hierin de drumsticks rondom bruin. Bak een kwart van de ui en de peper, twee uitgeperste teentjes knoflook en de helft van de tomaat drie minuten mee op een halfhoog vuur. Voeg de ketjap, een maggiblokje, 2 laurierblaadjes en een kopje water toe.

Laat de drumsticks met een deksel op de pan in ongeveer twintig minuten gaar worden. Doe vijf minuten voor het einde de helft van de bladselderij erbij. Kook de saus zonder deksel even in.

Voor de bruine bonen: Verhit in een kookpan 3 eetlepels olie en bak hierin, drie minuten lang de (eventuele) borrelboutjes, de stukjes van één ui, de rest van de tomaat en 2 teentjes knoflook. Doe daarbij de tomatenpuree, 2 laurierblaadjes, de bonen uit de pot met het vocht, een maggiblokje , 1/4 liter water, de rest van de bladselderij, stukjes peper en gemalen peper. Laat de bonen een kwartier pruttelen. Kook intussen de rijst.

Fruit de laatste rest ui en 1-2 teentjes knoflook in 2 lepels olie. Voeg de groenten toe (bijvoorbeeld kouseband, snijbonen, spitskool of amsoi) samen met 1 maggiblokje en 1 kopje water en kook de groenten gaar.

Schik kip, rijst, bonen, groenten en desgewenst zoetzuur van komkommer of rode ui en (lever)sambal op borden.

    • Annelène van Eijndhoven