Aandeelhouders tegen beursplan van Nedlloyd

Een groep aandeelhouders van Nedlloyd verzet zich tegen de plannen van topman Leo Berndsen om de holding Nedlloyd van de beurs te halen en containerrederij P&O Nedlloyd naar de beurs te brengen.

Momenteel wordt de waarde van de holding Nedlloyd bepaald door een 50 procents belang in containerrederij P&O Nedlloyd, een 50 procents belang in luchtvaartmaatschappij Martinair en een flink bedrag aan kasgeld.

Berndsen loopt al een jaar rond met het plan Nedlloyd op te heffen en de holding vervolgens via een beursgang van de containerrederij om te dopen tot P&O Nedlloyd.

Het Britse P&O wordt dan grootaandeelhouder van de containerrederij P&O Nedlloyd, waarbinnen de Nederlanders het in feite voor het zeggen krijgen. De Engelse topman van P&O, Lord Sterling, ging daar na lang onderhandelen met Berndsen mee akkoord.

Op 9 mei, wanneer Nedlloyd zijn eerste kwartaalcijfers bekendmaakt, is het de bedoeling dat Berndsen de constructie tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders verder zal toelichten. Hetgeen tegen de zin is van een aantal grootaandeelhouders zoals Delta Lloyd en het Hidden Value Fund van zakenbank Kempen & Co, die gezamenlijk 17 procent van de aandelen in hun bezit hebben. Zij proberen grote Amerikaanse aandeelhouders aan hun kant te krijgen. De protesterende aandeelhouders vinden de containervaart te cyclisch om alles op één kaart zetten. Zij eisen een dividend van 15 euro voordat de nieuwe situatie wordt geëffectueerd.

Een nadelig gevolg van een beursgang van P&O Nedlloyd voor de aandeelhouders van het huidige Nedlloyd is dat de boekwinst op de eventuele verkoop van Martinair zal moeten worden gedeeld met de Britse aandeelhouders van P&O Nedlloyd.

,,We willen ons geld terug'', zegt een woordvoerder van het fonds van Kempen & Co. ,,Anders gaat het net als bij Smit Internationale. Daar werden de sleepdiensten voor een smak geld verkocht. Dat bedrag werd terug in het bedrijf gepompt en daar is nu niets meer van over. Een dergelijke situatie willen wij bij P&O Nedlloyd vóór zijn.''

Leo Berndsen onthoudt zich vlak voor de cruciale aandeelhoudersvergadering op 9 mei van commentaar. De topman van Ned-lloyd beperkt zich tot de uitspraak: ,,We hebben intensief contact met onze aandeelhouders en we denken te weten wat ze willen.''