Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Religie

`Zelfmoordaanslag is onwettig'

De Palestijnen van Hamas en de Islamitische Jihad zullen het er niet mee eens zijn, maar de groot-mufti van Saoedi-Arabië vindt zelfmoordaanslagen onwettig.

De groot-mufti, op dit moment sjeik Abdulaziz bin Abdallah al-Sheikh, is de hoogste religieuze autoriteit van Saoedi-Arabië, dat weer extra gezag geniet omdat het de heiligste heiligdommen van de islam herbergt. In een interview met de in Londen gevestigde Arabische krant Al-Sharq al-Awsat kreeg hij de vraag voorgelegd of zelfmoordaanslagen inderdaad een vorm van jihad (heilige oorlog) zijn in dienst van God, zoals de plegers en de organisaties daarachter zoals Hamas en Islamitische Jihad menen.

In zijn antwoord gaat de groot-mufti allereerst in op jihad in dienst van God – ,,een van de beste daden''. Hij wijst erop dat talrijke islamitische teksten jihad als deugd zien. Moslims moeten zichzelf verdedigen, zegt hij, en de islam, hun land, verwanten en bezittingen.

Maar de jihad moet wel worden gelanceerd in overeenstemming met de islamitische wet en de leer van de profeet, en daar wringt de schoen voor de groot-mufti. ,,Wat u zelfmoordaanslagen noemt'', zegt hij, ,,zijn onwettig en hebben niet te maken met jihad in dienst van God. Ik ben bang dat het een andere vorm is van zelfmoord (en dat is verboden in de islam). Moslims hebben de plicht tegen vijanden te vechten, maar niet als ze daarbij het islamitische recht overtreden.''

Ook vliegtuigkapingen zijn voor de groot-mufti uit den boze. De daders jagen vreedzame burgers angst aan en schaden de openbare veiligheid. Dus schenden ze het islamitisch recht. ,,Moslims moeten zich verheffen boven deze zaken, die niets met jihad te maken hebben.''