Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Tuinieren op het web

Waarom zet je geen kamperfoelie tegen de schutting? vroeg een collega van mijn partner. Kunnen die wel in de schaduw, vroegen wij ons af. Het web gaf antwoord. Het trefwoord `kamperfoelie' voerde naar de webpagina van Arjan Laros, die de Nederlandse kamperfoeliecollectie beheert. De Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen heeft een aantal Nederlandse kwekers aangewezen die bepaalde plantensoorten in stand houden.

Op de kamperfoeliesite van Laros is onder meer te lezen welke kamperfoelies tegen schaduw kunnen (de Lonicera tragohpylla, Lonicera caprifolium en Lonicera periclymenum) en hoe de planten verzorgd moeten worden. Laros legt ook uit waar de namen Lonicera en kamperfoelie vandaan komen. Lonicera, de wetenschappelijke naam voor kamperfoelie, is afkomstig van Linnaeus. Hij vernoemde de plant naar de Duitse geneesheer en plantkundige Johann Lonitzer (1499-1569). Kamperfoelie is een verbastering van het Latijnse Caprifolium (Kaperfolie), wat `blaadje voor de geit' betekent. Geiten zijn dol op het blad van de kamperfoelie, aldus Laros.

Wie een van de vele kamperfoeliesoorten uit de collectie wil kopen, kan terecht bij kwekerij Fa. C. Esveld in Boskoop. Esveld kweekt de kamperfoeliesoorten die Laros in opdracht van de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen beheert. De kwekerij heeft een uitgebreide website met foto's en beschrijvingen en biedt ook de mogelijkheid om planten online te bestellen.

Een andere plantensite die de moeite van het bezoeken meer dan waard is, is die van kwekerij Bastin uit Limburg. Roger en Linda Bastin zijn de houders van Nederlandse plantencollectie Lavandula (Lavendel). Ze kweken en verkopen ongeveer 160 soorten lavendel, die ook via www.bastin.nl zijn te bestellen. Half juli, het hoogtepunt van de bloeitijd van de lavendel, organiseren ze een lavendelweekeinde. De kwekers tonen zeldzame wilde Lavendels uit Nieuw Zeeland en Engeland en nieuwe gekweekte soorten (cultivars). Bezoekers worden getracteerd op lavendelijs en andere hapjes waarin de plant is verwerkt. De Bastins beheren ook de Nederlandse Salvia-collectie (Salie).

Goed tuingereedschap is via het web te bestellen bij tuinwinkel De Wiltfang uit Maartensdijk. De Wiltfang verkoopt onder meer prachtige leren tuinhandschoenen, stevige spades, trappen en ladders en mooie Engelse gieters. Ook de online-winkel De Tuinshop verkoopt gereedschap.

Een goede algemene tuinensite, voor beginnende tuiniers, is Neerlands Tuin. De makers van de site leggen uit hoe je een gazon aanlegt, hoe je planten en struiken moet snoeien, welke grondsoorten voor welke planten geschikt zijn en hoe slakken en mollen te bestrijden zijn. Er zijn op Neerlands Tuin ook ontwerpen voor voor- en achtertuinen te vinden en tips om een daktuin aan te leggen. In de vragenrubriek worden vragen beantwoord over onder meer verplanten, rotsplanten en geluidsoverlast. Het antwoord op de vraag `Wat is de beste tuinafscheiding om geluidsoverlast te verminderen van buren (waterval + waterspuwende kikker)?' is nuchter. `Beplanting helpt (in een tuin) absoluut niet tegen geluidsoverlast.' Een muur bouwen zou kunnen helpen, omdat gladde oppervlakken geluid terugkaatsen, maar praten met de buren helpt waarschijnlijk beter, luidt het advies.

Ook de Plantenencyclopedie is een praktische site. De site bevat duizenden namen, foto's en beschrijvingen van planten en bomen. De bijbehorende cd-rom (49,95 gulden) is nog iets uitgebreider en beter te doorzoeken dan de site.

Wie iets wil weten over bodembedekkers, een hortensiakweker in Brabant zoekt of zich plotseling afvraagt of de zojuist aangeschafte plantjes wel winterhard zijn, kan terecht in de nieuwsgroep nl.tuinen. Nl.tuinen wordt bevolkt door enthousiaste tuiniers en een enkele professionele kweker die graag antwoord geven op vragen van beginners.

Websites: home.hccnet.nl/a.j.laros; www.esveld.nl; www.bastin.nl; www.dewiltfang.com; www.detuinshop.nl; www.neerlandstuin.nl; www.plantenencyclopedie.nl; tuin.pagina.nl

klaver@nrc.nl