Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

TILAPIA MET VERSE KRUIDEN

Het zoeken naar een vervanging voor de snel verdwijnende kabeljauw is in volle gang. Een tijdje geleden schreef ik over de botervis die nu bij vrijwel alle vishandelaars ingeburgerd is. Sinds enkele maanden is de tilapia de laatste mode. Wij in Nederland lopen in vergelijking met Canada en Amerika wat achter wat de tilapia betreft. In een Amerikaans visboek uit 1980 schrijven de auteurs al over tilapia en over grote kwekerijen in onder andere Pennsylvania en Florida. Vol enthousiasme vertellen zij dat de tilapia een ideale vis voor de kweek is omdat een vispaartje in zes maanden tot 100.000 visjes kan voortbrengen. Verder vertellen ze dat de tilapia ook voornamelijk met plantaardig voedsel wordt gevoerd, wat geruststellend is in het licht van de afhankelijkheid van visvoer bij bijvoorbeeld zalmkwekerijen. De tilapia is stevig van structuur, de filets zijn volledig graatloos en de smaak is lichtzoet tot mild. Daarom is hij bijzonder geschikt als drager voor uitgesproken smaken als een pittige vinaigrette met ansjovis (recept van 21 april), een tropische salsa van mango en verse koriander of een Thaise kerriesaus.

Leg de tilapiafilets naast elkaar in een grote schaal. Kwast ze aan beide kanten licht met olijfolie in. Maal zeezout over beide kanten van de filets en maal er dan citroenpeper over. Wrijf met uw vingers het zout en de peper in het vlees van de vis. Dek de schaal af en laat een paar uur op een koele plek marineren.

Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Leg de tilapiafilets naast elkaar op een rooster op een met aluminiumfolie beklede bakplaat en zet ze zo dicht mogelijk onder de grill. Laat de filets circa 6 minuten grilleren, of tot de vis mooi goudbruin is. Draai de vis om en laat nog 3 tot 4 minuten grilleren, of tot de vis gaar is.

Schik de filets op vier voorverwarmde borden. Leg er 2 of 3 gemarineerde preitjes (zie inleiding) naast en schep wat vinaigrette over de vis en prei. Strooi er de verse kruiden over en dien op.