Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Te koop

Vliegend model

Magic Flight van Revell. Vier verschillende modelvliegtuigen om zelf te bouwen. De verpakking bevat extra twee stickers met luchtfoto's, twee magneten en draadjes en haakjes om het vliegtuig te laten zweven. Vanaf 59,95 gulden te koop bij speciaalzaken en warenhuizen. Info: www.revell.de.

Sommigen bouwen modelvliegtuigen voor de lol en doen er niets meer mee. Anderen zetten de vliegmachines op schaal in een vitrinekast. Maar eigenlijk horen ze te vliegen, meent modellenfabrikant Revell. Dat bedrijf zegt nu dan ook de droom van iedere ambitieuze modelbouwer te hebben waargemaakt. ,,Met de Magic Flight techniek `vliegt' het schaalmodel nu net als een echt vliegtuig boven het landschap.''

Er zijn vier verschillende modellen te koop. De Panavia Tornado F.3. ADV, de Dassault Rafale M, de Eurofighter EFA 90 en de MDD F/A - 18 D Wild Weasel. Ze worden geleverd met een gedetailleerd landingsgestel en een bewerkt oppervlak. En natuurlijk de spullen voor het zweven.

Het toverwoord daarvoor is de magneetzweeftechniek. Het model wordt door afstotingskracht van twee magneten in de lucht gehouden. Maar niet helemaal zonder draadjes. De modellen hebben `ragfijne draden' nodig om te kunnen stabiliseren!

Washandje

Wonderpad Make-up Remover. Tijdens de introductieperiode (in ieder geval tot 1 juni) verkrijgbaar voor 19,95 gulden per stuk en 39,95 voor een driepak. Daarna voor ƒ24,95 per stuk te koop bij drogist en parfumerie. Info: (0252) 687 371 of www.revlon.com.

Overgewaaid uit de schoonmaakmiddelenindustrie: het microfiber doekje. Een doek die stof aantrekt en zonder zeep met alleen water is te gebruiken. De basis voor deze techniek is die van de gespleten microfiber. Revlon ontwikkelde een afgeronde vezel, geschikt voor het tere weefsel van de huid. De vezeltjes dringen in de huid en verwijderen zo dode huidcellen en make-up.

Dat betekent dat de wonderpad, uitgevoerd als washandje, reinigingsmelk en -lotion overbodig maakt. ,,Dat klopt'', zegt Roland Timmers van Revlon. ,,Wij doen niet echt in cleansers, vandaar.'' Hoewel Timmers denkt dat het wel even duurt voor de Nederlandse vrouw van ritueel verandert, denkt hij dat het gebeurt. ,,Je ziet nu in de schoonmaakbranche ook dat er minder chemische middelen worden verkocht. Microfiber wint daar terrein. Eerst zullen vrouwen het vooral voor een weekendje weg of vakantie gebruiken, later misschien ook elke dag.'' En dat kan, want het washandje kan in de wasmachine en de vezels doen bij dagelijks gebruik ongeveer tien maanden hun werk.

Ledikantverkleiner

Ledikantverkleiner van Arte Viva Innovative Products. Polyether balk in een stoffen ecrukleurige hoes met omslag. Aan het bed te bevestigen met klittenband. Uitwasbaar en voor ƒ34,95 te koop. Voor verkoopadressen zie www.kikidoo.com.

Een baby in een spijlenledikant. ,,Dat staat niet zo leuk'', vindt een medewerker van Prénatal. Ze werkt op de afdeling bedjes en ledikantjes. Van een ledikantverkleiner heeft ze ,,wel eens gehoord''. Arte Viva Innovative Products komt met dit schuinaflopende blok van schuim dat met een stoffen band en klittenband aan matras en bed vastgemaakt kan worden. Zodat een pasgeborene toch in het te grote ledikant past en niet gaat zwemmen in het bed, met het risico om onder de dekentjes terecht te komen.

En dat is handig, want, de ouders kiezen volgens de fabrikant vaker voor de aanschaf van een ledikant in plaats van eerst een wiegje. Dat klopt, onderschrijft de woordvoerder van het babywarenhuis. ,,Vroeger werd er altijd eerst een wieg gekocht, nu niet meer.'' In de praktijk verkleint namelijk iedereen het bed. Overigens zonder speciale hulpstukken. De één doet het met opgerolde dekens aan het voeteneind, de ander koopt een rieten reiswiegje voor de eerste maanden.''