Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Supporter

Kan dat? Dat je glimlacht als je hoort dat Barcelona heeft verloren? Heb ik ook bij Manchester. Clubs met een bodemloze portemonnee. Hoe zal Louis zich voelen als hij naar de uitslag van zijn oude cluppie kijkt? Vuistlachend? Vooral nu hij toestemming had gegeven dat ze de Nederlanders dit weekeinde mochten houden. Toch is het een klein lichtpuntje in de proleterige poenwereld van de voetballerij. Niet alles is te koop. Las dat Manchester meer dan honderdtachtig miljoen gaat investeren. Zullen de Catalanen ook wel met zo'n bedrag over de brug komen. Moet je nog wel een goede trainer zijn om zoiets bij de top te houden? Het is toch gewoon een kwestie van dokken. Ik kan het ook! Beetje goed de krant lezen en dan de juiste mensen kiezen.

Youp

De krant goed lezen is soms mijn probleem. Op de een of andere manier had ik het uitstel van Ajax-Vitesse gemist. Dus wie reed er afgelopen zaterdag samen met zijn zoontje fluitend richting de Arena? Precies. En we vonden het al zo stil bij de afslag Ouderkerk. De Arenameneer legde uit dat het met het MKZ-virus te maken had. Veevervoersverbod. Dus ook geen supporters. Mijn zoon en ik zijn samen maar even naar het Ajax-museum gegaan. Cupjes kijken! Geschiedenis lepelen en smullen. Oude tijden. De tranen sprongen in mijn ogen. Johan, Rinus, Nees, Pietje, Dickie, Marco, Dennis, Stefan, Jari, enzovoort. Er is iemand die de bekers één keer in de zoveel tijd mag poetsen. Lijkt me leuk werk. Komen deze tijden ooit weer terug? Ik vrees van niet. Een gemiddelde spits kost op dit moment tachtig miljoen. Een verdediger vijftig. En de topclubs slurpen de markt leeg. Hebben zelfs topteams op de bank. Het Seedorfgevoel. Hij schijnt bij Inter de spelerskroketten te regelen. Strijkt soms de shirtjes. Om maar wat te doen te hebben. Het heeft wel iets heel treurigs. Topteams met een tweede topteam op de bank. Wat nog treuriger is? Als je museum de leukste plek van je stadion is.