Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer over het boek van de Belgische politieinspecteur C. Noppe over de diefstal van een paneel van Het Lam Gods uit de kathedraal van Gent in 1934. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Reportage over het Groene Hart. Woerden worstelt met de vraag of er meer woningen en kantoren moeten komen of dat het een natuur- en landbouwgebied moet blijven. Verder aandacht voor de persvrijheid in Rusland die sterk onder vuur ligt. Enkele Russische journalisten komen aan het woord. Ned.1, 20.30-20.59u.

Hart voor Volendam. Live programma uit Hotel Spaander ten behoeve van financiële steun aan slachtoffers en direct betrokkenen van de cafébrand in Volendam. Vandaag werd bekend dat de slachtoffers geen financiële steun zullen krijgen van het rijk. Er zijn optredens van onder meer BZN, Ilse DeLange en Gordon. Het programma wordt in samenwerking met de SSVN (Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam) en de Brandwondenstichting gemaakt. SBS6, 20.30-22.30u.

Nova. Aandacht voor het rapport van commissaris van de koningin in Groningen Hans Alders over de brandveiligheid en de vraag ofmaandag in Meppel koninginnedag in verband met het mond- en klauwzeer doorgaat. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Waskracht! Wegens het annuleren van een aflevering van De Rijdende Hufter een herhaling van de reportage uit New York over hoe is het om een hond te zijn. New York is de `dog capital' van de Verenigde Staten en heeft workshops, modewinkels en therapeuten voor honden en hun baas. Maar zwerfhonden worden afgemaakt als ze niet binnen 48 uur worden opgehaald. Ned.3, 20.00-20.30u.

Kwesties. Slot van een serie over de psychologie van het menselijke groepsgedrag. Hoe passen individuen zich aan aan een groep? Afl.: De mens als dictator. Canvas, 20.55-21.55u.

Dokwerk: Grass. Documentaire uit 1999 over de geschiedenis van de strijd van de Amerikaanse regering tegen het populaire middel marihuana. Met archiefmateriaal over politie, politici, kunstenaars, muzikanten en jongeren. De muziek is van Mark Mothersbaugh en Bob Dylan. Ned.3, 21.00-22.00u.

Big Snake. De dierentuin in de Bronx betaalt iedereen 50.000 dollar die een levende en gezonde slang van 9 meter kan bezorgen. De prijs is al meer dan 80 jaar geleden niet opgeëist, maar Robert Twigger, dichter en schrijver, denkt dat hij degene is die het bedrag kan opstrijken, maar daarvoor moet hij wel eerst van zijn angst voor slangen afkomen. NGC, 21.00-22.00u.

Dokument: Het recht is blind. Over de Amsterdamse blinde rechter Romke de Vries en de blinde jurist Esther Crombach die hun leven lang moeten vechten voor erkenning. Telkens moeten zij tal van barrières overwinnen om de buitenwereld een stap voor te zijn. Ned.1, 22.54-23.40u.

Gesichterwahn. Lena Constante werd in 1948 in een schijnproces door een Roemeense rechtbank tot 22 jaar cel veroordeeld. Daarvan bracht zij 8 jaar door in eenzame opsluiting. ZDF, 0.15-1.30u.

SPORT

Studio sport, na elven. Onder andere aandacht voor het Nederlands elftal in de voorbereiding op de wedstrijd tegen Cyprus en een reportage over de oud-Feyenoorder Mike Obiku, die lange tijd op Cyprus speelde. In de studio AZ-speler John Bosman die vroeger in het Nederlands elftal speelde en bijzondere herinneringen aan zijn wedstrijd tegen Cyprus heeft. Ned.2, 22.55-23.45u.

Women in the ring. Over de plaats van vrouwen in de bokssport en enkele portretten van vrouwen die vastbesloten zijn om van het vrouwenboksen een sport te maken die serieus wordt genomen. Discovery, 23.00-24.00u.

DRAMA

Wilhelmina. Slot van een vierdelige dramaserie over het leven en werk van koningin Wilhelmina. Ned.1, 20.59-21.57u.

KUNST & MUZIEK

Single luck. In deze elfde aflevering over eenmalige hits in het verleden gaat het over het nummer 19 uit 1985 van Paul Hardcastle, dat gaat over de oorlog in Vietnam. Ned.3, 20.30-21.00u.

Hollywood greats. Portret van een van de grootste filmsterren van Hollywood aller tijden: de actrice Judy Garland. Tot haar dood leefde zij voor de film. BBC1, 23.35-0.20u.

FILM

Earth Girls Are Easy (Julien Temple, 1989, VS). Armzalige, muzikale sciencefictionklucht waarin drie buitenaardse wezens, onder wie Jeff Goldblum, terechtkomen in het zwembad van Geena Davis. Ned.2, 21.15-22.55u.

Cible émouvante (Pierre Salvadori, 1993, Frankrijk). Zwarte Franse komedie met Marie Trintingant. TV5, 22.15-24.00u. en morgen, 14.15-16.00u. & 18.15-20.00u.

Blood and Wine (Bob Rafelson, 1996, VS). Plotwendingen buitelen over elkaar in ranzige thriller waarin wijnhandelaar Jack Nicholson zijn slag denkt te kunnen slaan door de diamanten ketting van een rijke klant te stelen. Toch ook met Michael Caine en Judy Davis. Regisseur Rafelson maakte samen met Nicholson eerder Five Easy Pieces en The Postman Always Rings Twice. ZDF, 22.15-23.50u., nagesynchroniseerd.

How To Make an American Quilt (Jocelyn Moorhouse, 1995, VS). Liefst drie Hollywood-monumenten - Jean Simmons, Ellen Burstyn en Anne Bancroft - spelen mee in sentimenteel broddelwerkje van de regisseuse van Proof. Raamvertelling waarin Winona Ryder op het punt staat te trouwen en van zeven vrouwen te horen krijgt wat je in het huwelijk allemaal kan overkomen. BBC1, 0.20-2.10u.

Home Movies (Brian De Palma, 1979, VS). Low-budget-tussendoortje van De Palma steekt overdadig de draak met zowel gezinsleven als het filmmétier. Met Kirk Douglas. Morgen, SBS6, 13.40-15.10u., met reclame. Zie ook Film-vooraf.