Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Games

School verdient extra geld met loterij

Reizen naar de Efteling en Eurodisney, een fiets, kledingbonnen ter waarde van 200 gulden, videocamera's, vaatwassers en als klap op de vuurpijl een Opel Corsa ter waarde van 25.000 gulden.

Dat zijn de hoofdprijzen van een loterij die het lerarenteam van de openbare Burgemeester Grollemanschool in Borger (Drenthe) heeft opgezet. Door de verkoop van duizend loten (à honderd gulden per stuk) hoopt men, na aftrek van het prijzengeld van 40.000 gulden, 60.000 gulden binnen te halen voor een leeszolder met een nieuwe leesbibliotheek, vijf kleuterwerkeilanden en verhoogde werkplekken in het klaslokaal.

Locatiedirecteur Jaap Schadenberg is het zat te moeten wachten op geld van het ministerie of de gemeente, die eerder besloot geen extra krediet te geven voor de leermiddelen. ,,Als school krijg je geld op basis van het aantal leerlingen. Wil je iets extra's, dan moet je dat uit eigen zak betalen.''

Het is bijzonder dat een school een loterij met zulke grote prijzen organiseert. Sponsoring door het plaatselijke bedrijfsleven komt vaker voor, maar daar zag de school van af. ,,Wij wilden hier geen Heineken-lokaal.'' De respons is ,,overweldigend'', aldus Schadenberg. Hij verwacht dat de duizend loten vóór de zomer verkocht zijn. Spijt dat er geen 2.000 loten zijn gedrukt? ,,Je kunt wel een ton ophalen, maar wat moet je met 40.000 gulden op de bank?''