Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Hockey

Rozengeur moet metro in Londen opfrissen

De omstreden privatisering van de Tube, de Londense ondergrondse, is vastgelopen in een juridisch moeras. En sommige lijnen zijn tijdens de spits zo eivol en heet, dat ze de norm voor veevervoer te buiten gaan, zoals een milieuagentschap heeft vastgesteld. Maar vanaf vandaag hebben passagiers één zorg minder, hoopt de directie: in het Victoriaanse gangenstelsel vol roet en zwarte muizen ruikt het voortaan naar rozen en jasmijn.

Vandaag begint een proef met een parfum dat de geur van stof, zweet en die curryschotel van gisteren moet neutraliseren. Het is een experiment dat ook de Rotterdamse metro deze zomer te wachten staat. In Londen is de verfrisser als een laklaagje op de perrons gespoten en lopende reizigers brengen het luchtje in de lucht. Het parfum, Madeleine geheten en geleverd door Quest, de aromapoot van chemiereus ICI, is gedurende een maand te ruiken op drie drukke stations in Centraal-Londen: St James's Park (Circle/District Line), Piccadilly Circus (Piccadilly/Bakerloo Line) en Euston Station (Northern/Victoria Line).

,,De drie miljoen passagiers die we dagelijks vervoeren geven aan de atmosfeer in de stations een interessante collectie geuren die alle aspecten van het Londense leven weerspiegelen, sommige prettig, andere minder prettig'', zei Mike Brown, directeur klantenrelaties van London Underground. ,,Als Madeleine bevalt, kan het een permanent item worden.''

In Parijs is het dat al. De Franse hoofdstad parfumeert sinds 1998 een deel van zijn stations met een variant van hetzelfde geurtje, dat volgens experts ,,een fris-waterig, bloemig boeket van roos en jasmijn'' is, ,,gecombineerd met citrus-boventonen en kruiden die plaatsmaken voor sterke houtaccenten en de suggestie van zoetheid in de basis''. Of zoals één reiziger het samenvatte: ,,Wc-verfrisser plus deodorant.''