Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Roda JC op derde plaats na krappe zege op Sparta

Roda JC is na de 1-0 zege op Sparta gestegen naar de derde plaats in de eredivisie. De bekerhouder passeerde Ajax, dat niet in actie kwam, op de ranglijst. Roda heeft een punt meer en een wedstrijd meer dan Ajax. De derde plaats geeft recht op een plaats in de voorronde van de Champions League.

Roda dankte de thuiszege aan een late treffer van Soetaers. Sparta gokte zonder resultaat op een gelijkspel. De hoekschopverhouding was veelzeggend: 17-1 in het voordeel van Roda JC. Doelman Kooiman voorkwam met enkele fraaie reddingen een grotere nederlaag. Sparta blijft degradatiekandidaat. Fortuna Sittard en De Graafschap hebben meer punten dan de ploeg van trainer Van Hanegem.

De Graafschap profiteerde zaterdagavond van een wanprestatie van FC Twente. Voor de bekerfinalist uit Enschede staat in de competitie weinig meer op het spel, hoewel de voorsprong op de degradatiekandidaten is geslonken tot zeven punten. De verliezende trainer Rutten was na afloop kort in zijn commentaar. ,,Ik schaam me voor wat wij hebben laten zien.''

Bij FC Twente kreeg Grujic een rode kaart. De Joegoslavische verdediger misdroeg zich volgens scheidsrechter Wegereef in een duel met invaller Tumba. Met drie man moest Grujic, net hersteld van lang blessureleed, vervolgens in bedwang worden gehouden om de arbiter niet te lijf te gaan.

De Graafschap dankte de zege aan twee treffers van Promes. De andere doelpunten kwamen op naam van Berck Beelenkamp en Van den Brom. De ploeg uit Doetinchem behaalde na de surprise bij Feyenoord zijn tweede opeenvolgende zege. De Graafschap bezet de vijftiende plaats. Met die klassering kan het de nacompetitie ontlopen. De voorsprong op Fortuna, de nummer zestien, bedraagt drie punten.

FC Groningen lijkt behouden voor de eredivisie. De ploeg van de vertrekkende trainer Van Dijk won met 2-0 van RBC, dat zich al heeft verzoend met rechtstreekse degradatie. FC Groningen onderbrak een negatieve prestatiereeks. Uit de laatste zeven duels behaalde het slechts twee punten. In het Oosterpark scoorden Robben en Drent voor de pauze.

Fortuna Sittard kon de goede resultaten van de afgelopen weken geen vervolg geven. Bij Heerenveen leed de Limburgse ploeg een 6-1 nederlaag. De uitslag was niet eens geflatteerd. De Zweed Allbäck en de Brabander Lurling scoorden ieder twee keer voor de thuisploeg, die als middenmoter in het resterende competitieverloop geen sportieve belangen meer heeft.

In Breda speelden NAC en AZ een bloedeloze wedstrijd die in 0-0 eindigde. AZ was tevreden met het gelijkspel. De ploeg van de nieuwe trainer Van Stee moest even vrezen voor het spelen van de nacompetitie. AZ miste een grote kans, toen Van Galen een schot door Doomernik van de doellijn gehaald zag worden. Voor NAC, als middenmoter frank en vrij spelend, schoot de Braziliaan Cristiano tegen de paal.