Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Rampwet niet voor Volendam

De slachtoffers van de brand in café 't Hemeltje op 1 januari in Volendam zullen van de rijksoverheid geen geld krijgen in het kader van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen.

Dit heeft staatssecretaris De Vries van Binnenlandse Zaken vorige week laten weten aan de Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam. De Vries acht de wet niet van toepassing op de brand.

De wet geldt alleen bij zware overstromingen en bij aardbevingen. De woordvoerder van De Vries zei vanochtend dat ,,dit niet betekent dat er geen donaties zullen komen van het rijk''. Volgens de woordvoerder wordt op dit moment nog onderzocht ,,óf en in welke vorm'' er geld gegeven kan worden aan de slachtoffers of aan de stichting.

De secretaris van de stichting, Hein Molenaar, wilde vanochtend geen commentaar geven op de voorlopige afwijzing van de staatssecretaris. Hij wacht liever eerst het resultaat af van de speciale televisie-uitzending van SBS vanavond. In die uitzending zal de stichting alle kijkers vragen om vijftig gulden te storten voor de slachtoffers.

De SBS-uitzending is een onderdeel van een landelijke inzamelingsactie die twee maanden geleden begonnen is. Tot nu toe heeft de stichting ruim zeven miljoen gulden opgehaald. Maar dat is volgens de woordvoerder van de stichting lang niet genoeg om de 286 slachtoffers van de brand goed te kunnen helpen. De stichting hoopt dat het rijk vanavond al geld zal toezeggen.