Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Ook in Wijhe besmetting MKZ-virus

Op een boerderij in het Overijsselse dorp Wijhe is dit weekend het 26ste geval van mond- en klauwzeer in Nederland geconstateerd. De 59 runderen van het bedrijf zijn onmiddellijk geruimd.

Ook de dieren van 63 veehouderijen die op minder dan twee kilometer afstand liggen, worden gedood en vernietigd.

Het nieuwe geval van MKZ heeft volgens het ministerie van Landbouw geen invloed op de verlichting van het exportverbod in Nederland. Wijhe ligt op minder dan tien kilometer afstand van de driehoek Apeldoorn-Deventer-Zwolle. Daarmee valt het dorp in een zogenoemd toezichtsgebied. Alleen nieuwe gevallen van MKZ buiten toezichtsgebieden zouden verlichting van het exportverbod kunnen verhinderen. Vanmiddag om 17.00 uur kan de uitvoer van vlees, melk en afgeleide producten uit het zuiden en westen van Nederland weer beginnen.

Gisteren is het aan het ministerie van Landbouw definitief toegestaan om het laatste bedrijf in Kootwijkerbroek te ruimen waar de dieren niet waren ingeënt. De eigenaar vond ruiming van zijn 47 melkkoeien overbodig, omdat vier weken na het enige MKZ-geval in Kootwijkerbroek nog geen nieuwe gevallen zijn geconstateerd. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelde daarentegen dat niet-ingeënte dieren van hobbyboeren nog steeds een gevaar opleveren voor de 47 koeien.

Komende woensdag staat het ministerie opnieuw voor de rechter. De Nederlandse Vakbond van Varkenshouders (NVV) eist een second-opinion van het MKZ-onderzoek in Kootwijkerbroek. Door onzekerheid over het eerste onderzoek lopen de ruimingen van bedrijven onnodig vertraging op, vindt de vakbond. De NVV wil niet wachten op het openbaar ministerie in Arnhem, dat onderzoekt of bij dat eerste onderzoek is gesjoemeld.

De opkoopregeling voor varkens en kalveren, waarover het ministerie afgelopen week een akkoord bereikte met landbouworganisatie LTO, gaat morgen in. De NVV was tegen haar zin niet uitgenodigd voor overleg over de regeling. ,,LTO vertegenwoordigt alle sectoren, dus ook varkenshouders'', verklaart een woordvoerder van het ministerie. ,,De overheid stelt uiteindelijk de regeling vast. Het is geen onderhandelingsresultaat van gelijkwaardige partners.''

Boeren met bedrijven op minder dan tien kilometer afstand van MKZ-haarden, krijgen een betere opkoopregeling. Het ministerie is daarover nog in onderhandeling met `Brussel'. Een woordvoerder verwacht dat vrijdag een overeenkomst kan worden gesloten, waaraan de Europese Unie meebetaalt.

België heeft aan de grens met Nederland van donderdag tot vrijdagochtend 12.985 voertuigen gecontroleerd in verband met mond- en klauwzeer. De Belgische regering maakte zaterdag bekend dat hierbij geen transport van levend vee is aangetroffen. Wel is een aantal vrachtwagens teruggestuurd, die geladen waren met stro, hooi en melkproducten.