Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Ombudsman steunt klacht tegen Inspectie

De Nationale Ombudsman heeft een klacht van het Academisch Ziekenhuis Maastricht tegen de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gegrond verklaard. De waarnemend hoofdinspecteur van de IGZ had zich volgens het rapport ,,terughoudender'' moeten opstellen. De hoofdinspeccteur had in het NOS-journaal van 14 april 2000 het AZM beschuldigd van onzorgvuldigheid bij de dood van een patiënte. Een 54-jarige vrouw uit Heerlen was acht dagen eerder in het ziekenhuis na een bloedtransfusie overleden. Zij had bloed toegediend gekregen van de verkeerde bloedgroep. De Nationale Ombudsman in Den Haag noemt de uitspraken van de Inspectie voor de Gezondheidszorg ,,voorbarig'' en vindt dat ,,niet de nodige distantie en objectiviteit in acht is genomen''. Volgens het ziekenhuis had de IGZ geen voorafgaand onderzoek verricht. Volgens de inspectie waren menselijke fouten de doodsoorzaak. Het AZM verwees naar problemen met de computer.