Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Oltmans wint van Litjens

Steeds meer oud-gedienden worden als hulp in nood aangesteld bij de Nederlandse hockeyclubs. Bij Amsterdam is de voormalige coach en huisarts Joep Brenninkmeijer aangesteld als tijdelijke opvolger van Ton Wisse, die de eer aan zichzelf hield nadat het bestuur had besloten het begeleidingsteam uit te breiden. Bij Kampong moet oud-international Paul Litjens degradatie voorkomen. Bij landskampioen Bloemendaal keerde oud-bondscoach Roelant Oltmans gisteren terug op het oude nest. Hij moet na het vertrek van clubcoach Bert Bunnik de sportieve malaise verhelpen. Het schokeffect had succes. Bloemendaal won met 2-1 bij Kampong. Oltmans heeft een fulltime baan als algemeen directeur bij NAC.

Drie clubs stelden dit seizoen `oudgedienden' aan als coach. Is sprake van een trend?

Oltmans: ,,Dat is inderdaad een opvallende ontwikkeling. Blijkbaar is het vertrouwen in andere trainers niet groot genoeg. In de hockeywereld is ook een tekort aan professionals. Vaak voldoen de trainers die wel willen, niet aan de kwaliteitseisen van de clubs. Ze moeten meer geduld hebben, want ze willen te snel naar de top. Enige jaren ervaring opdoen op een lager niveau zou beter zijn.''

Is de sportieve malaise bij Bloemendaal een gevolg van de geldperikelen?

,,Daar wist ik bij mijn aantreden niets van. Het interesseert me ook niet. Maar als het bestuur mij dat vraagt, wil ik mijn visie wel geven. De beste spelers mogen wat mij betreft een hogere beloning krijgen. Dat is ook bij andere sporten het geval. Rivaldo verdient bij Barcelona toch ook meer dan de anderen? Alleen moeten de verhoudingen niet al te scheef zijn.''

Is het vreemd dat Bloemendaal u heeft benaderd voor de functie van coach, ondanks uw beperkte tijd als directeur van NAC?

,,Ik heb het bestuur gemeld dat ik weinig tijd had, toch hebben ze me gevraagd. Kennelijk bestond binnen de club geen draagvlak voor een alternatief. Wat natuurlijk ook meespeelde, is dat ik vijf jaar coach ben geweest bij Bloemendaal en dat verschillende oud-spelers mij ook hebben gevraagd.''