Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Newconomy wil imago oppoetsen

Internetinvesteerder Newconomy krijgt de oud-politici Koos Andriessen en Hans Wiegel en oud-bankier Marius Jonkhart als commissaris. Dit maakte bestuursvoorzitter Maurice de Hond vandaag bekend.

Voorzitter van de toezichthouders wordt oud-minister Andriessen, maar gezien zijn leeftijd (72 jaar) is hij de komende maanden formeel slechts adviseur. Nu geldt in Nederland nog een leeftijdsgrens van 72 jaar voor commissarissen, maar volgens De Hond is het vrijwel zeker dat er dit jaar nieuwe wetgeving komt. ,,Gezien zijn kennis, onder meer als voorzitter van de Internet Society Nederland (ISOC), zijn ervaring en zijn netwerk zijn we zeker bereid om nieuwe wetgeving af te wachten.'' Ook de statuten van Newconomy moeten hiervoor worden gewijzigd.

Met de zware raad van commissarissen hoopt Newconomy zijn beschadigde imago te herstellen. Het internetbedrijf heeft hectische maanden achter de rug. In januari werd oprichter Maurice de Hond geschorst. De schorsing werd pas vorige maand teruggedraaid. Mede dankzij een nieuw krediet van ABN Amro van 5,2 miljoen euro en door een financiële regeling van de grootste crediteur (Pieterman, oprichter van de overgenomen serviceprovider Wish-Noknok) denkt de Hond de toekomst voor de komende vijftien maanden gegarandeerd te hebben. ,,We hebben geen enkele verplichting meer in relatie tot de bedrijven waarin we participeren. Daarom is de continuïteit ook in het slechtste geval tot juli 2002 verzekerd.''

Eerder was al bekend geworden dat Newconomy een verlies van bijna 70 miljoen euro (154 miljoen gulden) heeft geleden. Van dit verlies was 16 miljoen euro operationeel, terwijl de rest het gevolg is van afwaardering van belangen in internetbedrijven. Door het gebrek aan vertrouwen in internetbedrijven heeft Newconomy 21 deelnemingen afgewaardeerd, waarvan vijf tot nul. Om welke bedrijven het gaat wilde De Hond vanochtend niet zeggen. Behalve de komst van de commissarissen krijgt hij ook versterking in de raad van bestuur. C. van Steijn en P. Kuipers treden vanaf de aandeelhoudersvergadering van 9 mei toe tot het bestuur.

Uit het vanochtend gepubliceerde jaarverslag blijkt dat zowel de Amsterdamse beurs als de financiële toezichthouder STE een onderzoek doet naar Newconomy en de koersontwikkeling in de afgelopen maanden. Het aandeel, dat vorig jaar voor 10,50 euro naar de beurs ging, daalde vanochtend met een procent tot 1,20 euro.