Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

NEC helpt zwalkend Feyenoord in het zadel

Tot opluchting van het Rotterdamse legioen wist Feyenoord zaterdag met een 3-0 overwinning tegen een lusteloos NEC een reeks van nederlagen te doorbreken en voor even een crisis te bezweren. Dat het schouwspel nauwelijks het aanzien waard was, deerde de spelers noch de veertigduizend toeschouwers.

Feyenoord, dat rechtstreekse kwalificatie voor de Champions League bijna niet meer kan ontgaan, snakt met de week meer naar het einde van de Nederlandse competitie. De zege tegen NEC bracht weliswaar drie punten, maar de vorm en de spelvreugde ontbraken nog bij de Rotterdammers. Tekenend voor de mentale gesteldheid van de ploeg was dat doelman Dudek bij een 2-0 voorsprong doodleuk ging tijdrekken.

Feyenoord was opnieuw geen schim van het elftal dat in de eerste helft van het seizoen nog serieuze titelaspiraties dacht te hebben. De kwalitatief smalle selectie kon na de winterstop het verlies door blessures van bepalende spelers als Van Wonderen, Paauwe, Kalou, Kornejev en Bosvelt niet opvangen. Daar kwamen nog eens de problemen rond het ontbreken van de geldige vergunningen van de Braziliaan Leonardo bij.

Langzaam maar zeker brokkelde het team af. De geest verdween uit de fles. Van een mentaal sterke groep veranderde de selectie van coach Van Marwijk in een fantasieloos elftal zonder ook maar een greintje zelfvertrouwen. Nederlagen tegen RKC, NAC en De Graafschap dompelde de club in een crisissfeer. De technische staf, de spelersgroep en de trouwe aanhang waren de wanhoop nabij.

Daar kwamen eind vorige week nog eens de alarmerende berichten over een mysterieuze voetblessure van international Bosvelt bij. De middenvelder had geen gevoel meer in zijn voet en werd plots opgenomen op de intensive care van het Dijkzigt Ziekenhuis. Bij de speler werden bloedproppen in de buurt van zijn enkel en zijn scheenbeen geconstateerd. Mogelijk zouden de problemen te maken kunnen hebben met een operatie die Bosvelt tien jaar geleden onderging. Dat Bosvelt dit seizoen nog in actie komt lijkt zo goed als uitgesloten. Hij heeft de intensive care inmiddels verlaten. Hij ligt nog wel in het ziekenhuis.

Lichtpunt voor Feyenoord was zaterdag de terugkeer van Van Wonderen. Normaal gesproken zou de verdediger nog langs de kant zijn gebleven, maar op uitdrukkelijk verzoek van Van Marwijk maakte Van Wonderen tegen zijn oude club zijn rentree. Hij bracht weer voetbal vermogen in de laatste linie. Gyan, Rzasa en De Haan het niet van hun opbouwende kwaliteiten moeten hebben.

De grootste meevaller voor Feyenoord betrof echter de houding van opponent NEC. De Nijmegenaren hadden voor de Rotterdammers op geen beter moment in De Kuip op bezoek kunnen komen dan zaterdag. Een ploeg die niets meer te winnen of te verliezen had. Een elftal dat net als Feyenoord een uitstekende eerste seizoenshelft achter de rug heeft, maar na de winterstop in een vrije val terechtkwam. De ploeg van coach Neeskens liet tegen Feyenoord zien op de laatste benen te lopen. De strijdlust was verdwenen, de grootste kwaliteit van NEC dit seizoen.

NEC reisde terug naar Nijmegen in de wetenschap dat het in de laatste drie wedstrijden geen enkel punt behaalde, liefst tien tegendoelpunten incasseerde en zelf niet één maal tot scoren kwam. De analyse van Neeskens na afloop was glashelder: ,,We hebben Feyenoord fantastisch in het zadel geholpen.''

En Feyenoord nam het gebaar dankbaar in ontvangst. In het matige duel kwamen de Rotterdammers al in de elfde minuut op voorsprong door een doelpunt van de Deense spits Tomasson die een voorzet van de Zweed Elmander achter doelman Gentenaar werkte. Vijf minuten later was de wedstrijd voortijdig beslist toen opnieuw Tomasson een pass van Elmander doeltreffend afrondde. Zeven minuten voor tijd bracht de vederlichte rechtsbuiten Smolarek de eindstand op 3-0. Publiek en spelers vierden de overwinning uitbundig. De neutrale toeschouwer mocht zich zoals dit seizoen zo vaak in de Nederlandse competitie oprecht bekocht voelen.

Feyenoord zal de zege tegen NEC met beide handen aan moeten grijpen om – met onder meer uitwedstrijden tegen Roda JC en Ajax voor de boeg – de ruggen te rechten en te strijden om op een nog enigszins acceptabele manier het seizoen af te sluiten. Kwalificatie voor de Champions League zal de armlastige topclub zeer goed uitkomen. Als Feyenoord zich niet aanzienlijk versterkt, heeft het op het hoogste Europese podium niets te zoeken. Ploegen van het kaliber NEC die in een mindere periode de helpende hand bieden, komen de Rotterdammers daar niet tegen. De opluchting in De Kuip kan wel eens van korte duur zijn.