Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Atletiek

`Nandrolon zit niet in oogdruppels'

,,Nandrolon zit zeker niet in oogdruppels, dat bestaat niet.'' Woordvoerder Rens van Kleij van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo) ontkracht het argument van voetballer Edgar Davids dat het verboden, spierversterkende middel nandrolon wellicht in de druppels hebben gezeten die hij tegen zijn oogziekte gebruikt.

Volgens Van Kleij vergroot nandrolon de spiermassa en bevordert deze steroïde het herstel bij blessures. ,,Naast de lichamelijke bijwerkingen zijn de psychische effecten bij het gebruik van nandrolon verhoogde agressie en een toenemende achterdocht'', stelt Van Kleij.

Nandrolon is behalve een lichaamseigen stof ook een middel dat als `pro-hormoon' in voedingssupplementen kan voorkomen. Op nandrolon betrapte atleten als Linford Christie, Merlene Ottey en de Nederlandse sprinter Troy Douglas stelden allemaal dat nandrolon via een voedingssupplement in hun lichaam was gekomen.

De Duitse atleet Dieter Baumann stelde zelfs dat nandrolon in zijn tandpasta had gezeten. Van Kleij is niet onder de indruk van die argumenten. ,,Het maakt niet uit of nandrolon rechtstreeks is toegediend of dat het middel via een omweg in het lichaam is gekomen. Nandrolon staat op de dopinglijst van het IOC en de atleet is zelf verantwoordelijk. Nandrolon in voedingssupplementen vormen een schemergebied. Maar als ze zijn verrijkt met pro-hormonen is dat meestal op de verpakking aangegeven. In landen als Amerika zijn de pro-hormonen als geneesmiddel vrij verkrijgbaar, in Nederland vallen ze onder de geneeskundewet.''

De opvallende toename van het gebruik van nandrolon illustreert volgens Van Kleij wel hoe complex het middel is. ,,Want waarom zou een sporter een verboden stof gebruiken die zo eenvoudig in de urine is te traceren als nandrolon? Het gebruik van nandrolon is zelfs tot anderhalf jaar geleden aan te tonen.''

Met die conclusie ondergraaft Van Kleij tevens de suggestie van Juventus dat Davids het middel nandrolon wellicht een week voor de dopingcontrole tijdens zijn verblijf bij het Nederlands elftal toegediend heeft gekregen. ,,Dat kan nooit met zekerheid worden vastgesteld.'' Voor nadere informatie over nandrolon verwijst Van Kleij naar www.necedo.nl, de website van het NeCeDo.