Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Minder mensen op wachtlijsten

Het aantal mensen dat wacht op hulp in een verpleeg- of verzorgingshuis of op thuiszorg was op 1maart 82.000. Dit zijn er 20.000 minder dan in mei 2000 werden geteld.

Een groeiend deel van degenen die op een wachtlijst staan, krijgt overigens wel al hulp, al is dat niet precies de zorg waar deze mensen op wachten. Dit blijkt uit de eerste cijfers van de maartpeiling die de 'Taskforce aanpak wachtlijsten' vanmorgen heeft aangeboden aan staatssecretaris Vliegenthart (Welzijn) en voorzitter Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland.

De `taskforce', waarin ministerie en zorgverzekeraars samenwerken, werd vorig jaar ingesteld om onder meer betrouwbare cijfers over wachttijden en wachtlijsten in de verpleging en verzorging op tafel te krijgen. Ook moest deze de regio's stimuleren de problemen 'creatief' aan te pakken. De 31 regionale zorgkantoren vroegen in dat kader in december extra geld voor de realisatie van zo'n 3.500 projecten.

Het aantal mensen dat om hulp van verpleeg-, verzorgingshuis of thuiszorg vraagt, nam in 2000 met 8 procent toe. De regionale indicatieorganen besloten 540.000 keer dat iemand (nog) hulp nodig heeft. De wachtlijsten die bestonden voor beoordeling door een indicatieorgaan zijn afgelopen maanden weggewerkt.

Van de 82.000 mensen die op 1 maart op een wachtlijst stonden ontving zo'n 60 al een of andere vorm van hulp. In mei 2000 was dit bij minder dan de helft van de wachtenden het geval. Met name mensen die wachten op een plaats in een verpleeg- of verzorgingshuis krijgen nu veel vaker 'overbruggingszorg'. In de meeste gevallen komt dit neer op hulp door het verpleeg- of verzorgingshuis (of thuiszorg) bij betrokkene thuis .

Van degenen die wachten op een plaats in een verzorgingshuis vindt meer dan de helft dat ze daarmee voldoende zorg krijgen. De 'taskforce' onderzoekt nog of de tijd dat mensen op hulp moeten wachten de afgelopen maanden is gedaald. Zij verwacht dit wel, de uitkomsten van het onderzoek zijn pas volgende week beschikbaar. Dat nu al wel de eerste cijfers over de wachtlijsten zijn gepresenteerd heeft te maken met het overleg in het kabinet over de voorjaarsnota. Volgens Wiegel doet het kabinet er goed aan de wensen van de verzekeraars tegemoet te komen: deze claimen drie miljard gulden extra voor de sector. Dan kan de ingezette `aanval op de wachtlijsten' succesvol worden afgerond. In mei maakt Vliegenthart bekend hoeveel geld het verkorten van de wachtlijsten tot nu toe heeft gekost.