Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Lex Jansen nieuwe directeur Arbeiderspers

Lex Jansen is per 1 juni benoemd tot uitgever van De Arbeiderspers. Jansen (47) was eerder werkzaam bij de uitgeverijen Thieme, Thieme Meulenhoff en EPN en als docent vreemde talen aan onder meer de Hogeschool van Amsterdam.

Jansen is de opvolger van Ronald Dietz, die vorige herfst moest vertrekken bij de uitgeverij na een conflict met zijn redactie. Volgens Rob Haans, directeur van de Weekbladpers, waarvan De Arbeiderspers deel uitmaakt, is enige tijd gewacht met het benoemen van een opvolger om de rust te kunnen laten terugkeren bij het bedrijf.

,,Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar de meest geschikte kandidaat'', vertelt Haans. ,,Met Jansen verwachten wij bovendien iemand gevonden te hebben die prettig leiding geeft.'' Bij de Arbeiderspers wordt het werk van onder anderen Anna Enquist, Joost Zwagerman, Tessa de Loo, Maarten `t Hart en Fernando Pessoa uitgeveven, evenals de reeksen Privé-Domein, Open Domein en – sinds dit jaar – Oorlogsdomein.

Jansen heeft zijn ervaring opgedaan als uitgever van non-fictie, maar heeft een grote affiniteit met literatuur, zegt Haans. ,,Zijn kennis van de Franse en Duitse letteren is zeer groot. Dat sluit goed aan bij het fonds van de Arbeiderspers.'' Het arbeidsverleden van de nieuwe uitgever betekent zeker niet dat De Arbeiderspers zich meer op non-fictie zal toeleggen, benadrukt Haans.

De algemene bedrijfsvoering van het bedrijf blijft de verantwoordelijkheid van Haans, die na het ontslag van Ronald Dietz als interimdirecteur fungeerde. Eerder dit jaar werd Petra Rijkelijkhuizen benoemd tot uitgever van Archipel, een imprint van De Arbeiderspers.