Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Kuerten dreigt Wimbledon

De Braziliaanse tennisser Gustavo Kuerten overweegt komende zomer niet deel te nemen aan Wimbledon. Nadat hij gisteren op imponerende wijze het graveltoernooi van Monte Carlo had gewonnen, hekelde de huidige nummer 1 van de wereld het plaatsingsysteem op Wimbledon. Alleen op die grandslam weegt de directie de prestaties van tennissers op gras mee bij het opstellen van de plaatsingslijst en negeert het in sommige gevallen de wereldranglijst. Om die reden boycotten de Spaanse gravelspecialisten Corretja en Costa vorig jaar het toernooi op Wimbledon.

Kuerten kan zich vinden in het besluit van zijn collega's. ,,Ik vind dat de leiding van Wimbledon weinig respect toont voor de tennissers'', zei de 24-jarige Braziliaan. ,,De manier waarop zij de plaatsingslijst samenstellen, is oneerlijk. Ik sta dan ook open voor een actie om samen met andere spelers Wimbledon te boycotten als dit systeem niet wordt herzien.'' De directie van de All England Club buigt zich vandaag over de wijze, waarop de plaatsingslijst wordt samengesteld.

Op gras heeft Kuerten zich nooit onderscheiden. Maar op gravel kent hij momenteel zijn gelijke niet. De afgelopen elf maanden verloor Kuerten van de 33 partijen slechts een maal op deze ondergrond. De tweevoudig winnaar van Roland Garros behaalde na Buenos Aires en Acapulco zijn derde titel van dit jaar en bracht zijn totaal op dertien. Het was na zijn eerdere winst in Monte Carlo, Rome (beide 1999) en Hamburg (2000) zijn vierde overwinning in de Masters Series.

Kuerten moest in de kwartfinales een set afstaan aan Sjeng Schalken, maar kende daarna weinig problemen op weg naar de zege. In de halve eindstrijd ontdeed hij zich in slechts 68 minuten eenvoudig met 6-4 en 6-2 van de 19-jarige Argentijn Coria. Hij had gisteren twee uur en drie sets (6-3, 6-2 en 6-4) nodig om Arazi te verslaan.In de eerste set was er nog enigszins sprake van strijd. De Marokkaan brak terug toen hij op 4-2 zijn service had ingeleverd. Maar Kuerten trok toch het eerste bedrijf met 6-4 naar zich toe. Arazi had daarna weinig meer in te brengen. ,,Ik ben zeer tevreden over mijn optreden hier'', constateerde Kuerten.

Martina Hingis slaagde er in Charleston niet in revanche te nemen voor haar nederlaag in de finale van de Australian Open. De Zwitserse nummer één van de wereld was opnieuw niet opgewassen tegen Jennifer Capriati. De Amerikaanse versloeg haar opponente met 6-0, 4-6 en 6-4. Capriati, die begin jaren negentig ook vele successen behaalde, heeft definitief haar plaats in de top heroverd. Na haar winst in Australië bereikte ze ook al de finale van Miami en Oklahoma City.

Magdalena Malejeva bracht het toernooi van Boedapest op haar naam. De als eerste geplaatste Bulgaarse was in de finale te sterk voor de Luxemburgse Anne Kremer: 3-6, 6-2 en 6-4. De laatste titel van Malejeva dateerde van 1999. In Thailand won ze toen ook van Kremer. Haar erelijst telt nu acht titels.