Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

KRANT & LEZER (4/7)

Theo Klein (55) volgde vorig jaar augustus Jan Kees Hulsbosch op als ombudsman bij de Volkskrant (oplage circa 338.000). Hulsbosch had het drie jaar gedaan en zei bij zijn vertrek dat het toegeven van fouten kwaliteitskranten past. Klein maakt andere keuzes. ,,Ik ben al dertig jaar verslaggever, tracht informatief te zijn. Hulsbosch was meer eindredacteur.''

Hij vindt het na driekwart jaar eigenlijk nog te vroeg een oordeel te geven over zijn 2-jarige functie, met een mogelijke verlenging van maximaal een jaar. Hij vult hem `werkende weg' in. Klein wil onafhankelijk kunnen berichten over de zaken die de lezer dwarszitten. De ombudsmanfunctie moet de kwaliteit en nauwkeurigheid van de redactie vergroten. ,,Ik krijg de ruimte de grenzen zelf te vinden. Maar ik zit er niet alleen voor de lezers.''

In zijn wekelijkse column neemt hij de werkwijze van de redactie en alle journalistieke genres van reportages, columns tot filmagenda's onder de loep. Soms hard, dan lovend. Hij is zich ervan bewust dat hij het vertrouwen van de redactie moet hebben. ,,Anders kan ik niet werken.'' Wel zorgt hij ervoor bij alle relevante vergaderingen aanwezig te zijn. ,,Fouten en missers moeten we kunnen accepteren. Vooral confronterende foto's en verkeerde koppen roepen soms heftige reacties op.''

Zoals, recent, een grote foto op de voorpagina van een met bloed besmeurd hoofd van een shi'iet. Honderden lezers lieten via e-mail en telefoon hun afkeer blijken. ,,Wij moeten de realiteit laten zien. Een foto maakt tekst soms overbodig. Maar in dit geval niet. Volgens de adjunct-hoofdredacteur moest de foto een aanklacht tegen godsdienstwaanzin zijn. Maar dat werd op de voorpagina niet duidelijk.''

De kranten zijn, aldus Klein, de laatste jaren sterk veranderd door technologische vernieuwingen en elektronische media. ,,Kijk hoe vijf tot tien jaar geleden rampen werden verslagen. Dat is anders dan nu. Voor mij is van belang of veranderingen deugen en of je je journalistiek kunt verantwoorden.''