Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

KPN Qwest stelt omzetcijfers niet bij

Beleggers hebben KPN Qwest vanochtend beloond voor de mededeling dat het telecombedrijf zijn omzetverwachting voor dit jaar handhaaft, ondanks de huidige malaise in de telecomsector.

De aandelenkoers van de op een na grootste Europese aanbieder van zakelijke telecommunicatie steeg in de loop van de ochtend met ruim 16 procent tot ongeveer 12,30 euro (27,10 gulden). KPN Qwest handhaaft een verwachte jaaromzet van 780 miljoen euro (1,7 miljard gulden). Het bedrijf onderscheidt zich daarmee van branchegenoten die opeenvolgend de cijfers naar beneden bijstellen.

,,De vraag naar onze producten is zeer sterk ondanks de algehele economische groeivertraging'', zegt bestuursvoorzitter Jack McMaster van KPN Qwest tijdens een telefonisch onderhoud. KPN Qwest opereert in een markt die wordt gedomineerd door voormalige monopolisten, maar de liberalisering ervan is op dit moment in volle gang, aldus McMaster.

Bovendien heeft KPN Qwest steeds ,,serieuze verwachtingen'' geformuleerd. ,,Wij zijn geen dotcom, maar een bedrijf dat infrastructuur beheert en exploiteert'', aldus McMaster. ,,Wij stoppen activa in de grond die gedurende 25 à 50 jaar geld gaan opleveren.'' McMaster wil dit jaar het Amerikaanse MCI Worldcom van de eerste plaats in Europa stoten.

Het nettoverlies over het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg 46,4 miljoen euro, tegenover 27,7 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder, zo is vanochtend bekendgemaakt. Analisten rekenden op een verlies van ruim 70 miljoen euro.

Het verlies voor afschrijvingen en rente (Ebitda) is in het eerste kwartaal afgenomen van 31,9 miljoen euro tot 20,9 miljoen euro. Volgens McMaster begint KPN Qwest de vruchten te plukken van zijn Europese glasvezelnetwerk in vijftien landen waaraan het twee jaar heeft gebouwd. Vanaf volgend wil het bedrijf Ebitda-positief zijn.