Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wonen

`Koortsachtig overleg' over relatie Marokko

Zowel aan Nederlandse als aan Marokkaanse zijde werd vanmorgen koortsachtig overlegd over manieren om de impasse in de wederzijdse betrekkingen over fraude met bijstandsgelden te doorbreken. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bestreed dat het gaat om een diplomatieke rel. Er is volgens hem tot dusverre geen overleg op ministerieel niveau aan te pas gekomen. Wel bemoeien hoge ambtenaren zich ermee.

De ambassadeur van Marokko in Nederland, dr. Nouredine Benomar Alami, zou volgens de Volkskrant van de Nederlandse overheid te horen hebben gekregen dat Nederland niet langer kinderbijslag naar Marokko wil betalen als Rabat niet meewerkt aan de controle op bijstandsfraude.

De Marokkaanse ambassade was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Ook het Haagse ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wilde geen antwoord geven op de vraag of Nederland de geldkraan dichtdraait als Marokko onderzoek door Nederlandse ambtenaren naar bijstandsfraude blijft tegenwerken. Een woordvoerder zei vanochtend dat het ,,om een heel gevoelige kwestie gaat''.

Premier Kok zei afgelopen vrijdag, na afloop van de ministerraad, dat Nederland voet bij stuk houdt als het gaat om het controleren van kadasters in Marokko. Daaruit kan worden opgemaakt of Marokkanen die een bijstandsuitkering krijgen mogelijk onroerend goed bezitten met een waarde van meer dan 20.000 gulden. Daarmee wordt de zogeheten `vermogenstoets' overschreden en komt het recht op een uitkering te vervallen. Er zouden al tientallen gevallen van fraude aan het licht zijn gekomen, sinds dergelijk onderzoek vorig jaar herfst is begonnen.

Eind februari hebben de Marokkaanse autoriteiten alle medewerking echter gestaakt, omdat daarmee de soevereiniteit van Marokko in het geding zou zijn gekomen. Alami zei vorige week op de televisie dat er evenmin sprake van zou kunnen zijn dat Marokkaanse ambtenaren hier allerlei dossiers door zouden gaan zitten nemen.