Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Koerswinst KPN Qwest 16 procent

. KPN Qwest steeg vanochtend met meer dan 16 procent nadat het telecombedrijf bekendmaakte zijn omzetverwachting te handhaven. Hier had de markt niet op gerekend. Het overgrote deel van de verder aan de dalende AEX genoteerde fondsen deed het beduidend slechter.

Hoewel de Amsterdamse beurs in mineurstemming begon, leek KPN Qwest daar geheel geen last van te hebben. Het telecombedrijf boekte vanochtend een forse winst van meer dan 15 procent tot 12,20 euro nadat het bedrijf bekendmaakte zijn omzetverwachting te handhaven. De inmiddels aan winstwaarschuwingen gewend geraakte markt reageerde positief op dit nieuws.

Aan het begin van de ochtend stonden verder alleen branchegenoot Versatel en modehuis Gucci op winst. Versatel profiteerde van het nieuws over KPN Qwest met een koerswinst van ruim 3 procent. Tegen het einde van de ochtend stond het aandeel Versatel op 4,25 euro. Later in de ochtend voegden ook telecomconcern Getronics en de meer traditionele fondsen Koninklijke Olie en KPN zich bij de stijgers.

In Australië werd vandaag bekend dat Shell niet in Woodside Petroleum mag investeren. Shell wilde zijn belang uitbreiden van 34 naar 56 procent, maar de Australische overheid verhinderde dit. Volgens analisten was het een politiek in plaats van economisch besluit om Shell niet toe te staan zijn belang uit te breiden. Australië, dat dit jaar verkiezingen heeft, vond volgens minister van Financiën Peter Costello dat de investeringen van Shell ,,niet in het nationale belang'' zouden zijn.

Handelshuis Buhrmann was met een koersdaling van 4,1 procent de grootste verliezer van de ochtend. Verschillende analistenorganisaties maakten eind vorige week bekend Buhrmann lager te waarderen. Ook ASM Lithography ging onderuit met 2,8 procent naar 28,82 euro. Branchegenoten BESI en ASM International, beide genoteerd aan de Midkap-index voor middelgrote fondsen, gingen mee in dit verlies en leverden resp. 3,9 en 2,5 procent in.

Elders op de beurs slaagde Newconomy er niet in om met het aantrekken van VVD-coryfee Wiegel en oud-minister Andriessen als commissarissen het vertrouwen van beleggers te winnen. De internetinvesteerder noteerde ruim 3 procent lager op 1,17 euro.

De AEX-index stond rond het middaguur op 572 punten. Dat was een daling van 0,5 procent. De Amsterdamse beurs week daarmee maar weinig af van de resultaten van andere Europese beurzen.