Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Kloof VS en Europa overheerst agenda

Groeiende onenigheid tussen Europa en de VS over een aanpak van de economische terugval zal deze week de agenda overheersen.

Op de financiële markten blijven de ogen gericht op het groeiende verschil tussen Europa en de Verenigde Staten op zowel economisch als monetair gebied. Twee gebeurtenissen van hoog profiel staan deze week op de agenda. De eerste is die van de Europese Centrale Bank op donderdag. Nadat afgelopen weekeinde de ministers van Financiën van de Eurolanden per saldo hun steun uitspraken voor het beleid van de centrale bank, wordt niet verwacht dat de ECB donderdag zijn rente verlaagt vanaf het huidige peil van 4,75 procent.

Vanauit de VS is daar de afgelopen week herhaaldelijk op aangedrongen, niet in de laatste plaats door de minister van Financiën O'Neil. Vorige week woensdag verlaagden de Amerikaanse centrale banken de rente tussentijds met een half procentpunt tot 4,5 procent, waarmee de totale renteverlaging vanaf 3 januari uitkomt op 2 procentpunten.

Het verschil in aanpak van wat de Amerikanen beschouwen als een mondiale economische terugval, maar wat vanuit Europa meer wordt gezien als een Amerikaans economisch probleem, zal punt van discussie worden op de ontmoeting van de ministers van Financiën van de zeven grootste industrielanden (G7) zaterdag in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Die ontmoeting vindt plaats aan de vooravond van de halfjaarvergadering van het IMF op zondag, en van de Wereldbank.

Voordat de zaak daar op de spits gedreven wordt, komt er meer bewijsmateriaal voor de hevigheid van de economische terugslag in de VS. Morgen het consumentenvertrouwen over april, orders voor duurzame goederen op woensdag, en vrijdag de economische groei over het eerste kwartaal. Analisten verwachten gemiddeld 0,9 procent groei van kwartaal op kwartaal, geprojecteerd op jaarbasis. Recessiemateriaal is dat nog niet, maar een dergelijke groei (0,2 procent gewoon van kwartaal op kwartaal) zou er wel dicht in de buurt komen.