Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Vluchtelingen

Italië redt schip met zeshonderd Koerden

In de Zuid-Italiaanse havenstad Gallipoli is gisteren een schip de haven binnengesleept met ongeveer zeshonderd vluchtelingen aan boord, voornamelijk Koerden. Het schip had zaterdagnacht noodsignalen uitgestuurd, in de hoop naar een Italiaanse haven gesleept te worden.

De vluchtelingen verkeren volgens een eerste controle in goede gezondheid. Ze zijn naar opvangcentra in de buurt gebracht. Tot nu toe hebben Koerden vrijwel altijd een aanvraag voor politiek asiel of voor een vluchtelingenstatus mogen indienen.

Het schip, de Koiduk-s, staat geregistreerd in Turkije. De afgelopen maanden zijn regelmatig schepen met aan boord honderden Koerden aangekomen in het zuiden van Italië. Deze reizen worden georganiseerd door Turkse misdaadbendes, die de Koerden daar bedragen tot tegen de vierduizend gulden per persoon voor laten betalen.

Veelal worden dergelijke boten, die zijn afgeschreven en nauwelijks meer zeewaardig te noemen, bewust in de problemen gebracht voor de Zuid-Italiaanse kust.

Volgens een recent onderzoek wachten de meeste asielzoekers het antwoord op hun aanvraag niet af. Ongeveer driekwart van de asielaanvragers die worden uitgenodigd voor een gesprek, reageert daar niet op. Naar schatting twee derde van hen is doorgereisd naar andere landen binnen de Europese Unie. De afdeling Italië van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, die heeft meegewerkt aan dit onderzoek, zegt dat de wachttijden voor asielzoekers veel te lang zijn in Italië.