Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Israël: doden bij aanslag op bushalte

Bij een zelfmoordaanslag bij een bushalte in de Israëlische stad Kfar Saba, nabij Tel Aviv, zijn gisterochtend twee mensen gedood en meer dan vijftig gewond. Het was de derde aanslag in Kfar Saba binnen tien dagen.

Een van de doden is volgens een vanmorgen in Gaza circulerend pamflet van de moslim-fundamentalistische organisatie Hamas de dader, een Palestijn uit Gaza. Het andere slachtoffer is een bekende Israëlische arts. In de grote explosieve lading, die om het lichaam van de terrorist was gewikkeld, bevond zich een grote hoeveelheid spijkers die met grote kracht diepe wonden maken.

Verder werden gisteren in Haifa bij een Palestijnse bomaanslag drie politieagenten licht gewond. Dit weekeinde werd ook een Israëliër dood in de achterbak van zijn auto gevonden. De politie gaat er vanuit dat deze man de weg kwijtraakte en in Palestijns gebied is vermoord.

Premier Ariel Sharon heeft gisteren het Palestijnse zelfbestuur van Yasser Arafat verantwoordelijk gesteld voor de aanslag in Kfar Saba. Volgens de Israëlische pers van vandaag verzette Sharon zich gisteren tijdens de regeringszitting echter tegen pressie van enkele ministers om Israels militaire druk op de Palestijnen te vergroten. Het kabinet kreeg van Sharon te horen dat koelbloedig moet worden gehandeld en een kans moet worden gegeven aan intensieve contacten met het Palestijnse zelfbestuur om tot een wapenstilstand te komen. Het afgelopen weekeinde schreven de Israëlische kranten dat Sharon, na de in politiek opzicht mislukte mini-invasie in de Gazastrook, de grenzen van Israels militaire macht heeft leren kennen. Deze werden aangegeven door zeer scherpe Amerikaanse kritiek op de Israëlische militaire inval in autonoom Palestijns gebied in Gaza.

De aanslag van gisteren heeft tot dusverre nog niet tot Israëlische militaire represailles geleid. Daarentegen staat vanavond weer een ontmoeting op de agenda tussen Israëlische en Palestijnse officieren. Zowel de regering-Sharon als het Palestijnse zelfbestuur staan onder zware Amerikaanse druk om het niveau van het geweld drastisch te verminderen – indien totale eliminering onmogelijk blijkt te zijn. Hamas heeft vorige week Israël echter gewaarschuwd dat tientallen zelfmoordenaars klaar staan om tot actie in Israël over te gaan. De Israëlische veiligheidsdiensten hebben geleerd dergelijke verklaringen van Hamas serieus te nemen. In deze kringen bestaat dan ook de vrees dat Hamas deze week aanslagen heeft gepland om de viering van Israëls onafhankelijkheidsdag, donderdag, te verstoren. De politie in Kfar Saba, waar de bevolking door de reeks aanslagen danig is getraumatiseerd, wordt deze week aanzienlijk versterkt. De ervaring leert echter dat tegen Palestijnse zelfmoordaanslagen geen kruid is gewassen.