Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Internationaal

LONDEN

In Londen was de stemming vanochtend, net als op de andere Europese beurzen, afwachtend. Beleggers wachten op de golf van kwartaalcijfers die de komende weken uit Europa en de Verenigde Staten komt. De behoudende stemming op de Londense beurs wordt verder veroorzaakt door mogelijke renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Britse beleggers verwachten dat de ECB niet kan achterblijven met renteverlagingen, zeker niet na de onverwachte verlaging die Fed-voorman Greenspan vorige week aankondigde. De FTSE-index daalde met 0,5 procent naar 5.853 punten. Ontwerper van chipmachines ARM daalde flink met ruim vijf procent als reactie op de winst van 11 procent van vorige week.

FRANKFURT

Van de Europese beurzen daalde die in Frankfurt het meest. De DAX-index ging met 0,9 procent onderuit naar 6.075 punten. Een verlies van 2,5 procent werd vanochtend geboekt door Deutsche Telekom. In de markt bestaan zorgen over toekomstige bedrijfsresultaten en de rechtszaak die het Duitse telecombedrijf World Access tegen Deutsche Telekom is begonnen. World Access eist een schadevergoeding voor geleden verliezen nadat Deutsche Telekom haar afspraken niet nakwam, zo zegt World Access. De rechtszaak stemde beleggers somber.

PARIJS

Ook in Parijs hadden telecombedrijven een tegenvallende ochtend. France Telecom en Alcatel gingen onderuit. Beleggers vrezen voor teruglopende winsten in de telecomsector. Beursgraadmeter CAC-40 leverde 0,7 procent in tot 5.412 punten.

TOKIO

De in Tokio beginnende handelsweek kende een rustig begin. De Nikkei-index leverde een kleine 0,4 procent in en sloot vanochtend op 13.716 punten. Japanse beleggers richtten zich in Tokio op twee situaties. Enerzijds lieten politieke ontwikkelingen de markt bewegen, anderzijds waren de Aziatische ogen gericht op ontwikkelingen in New York. De nieuwe voorman van Japans belangrijkste politieke partij LPD, Junchiro Koizumi, stemde tot optimisme onder beleggers. Als Koizumi zoals verwacht de huidige premier Mori gaat vervangen, zouden buitenlandse investeringen weer aan kunnen trekken, zo verwachten beleggers. Maar analisten zijn minder enthousiast: ,,We hopen dat Koizumi de nieuwe premier wordt, maar vrezen dat er meer voor nodig zal zijn het enthousiasme over Japan aan te laten trekken.''

Het geboekte marginale verlies werd ingegeven door de wens van Japanse beleggers af te wachten of de kleine verliezen die voor het weekend op de New Yorkse beurzen geboekt werden door zouden zetten.