Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Hockey

Hockeybazin zet sport centraal

Ze wil wel aansturen, maar geen macht uitoefenen. Els van Breda Vriesman-Commandeur, de nieuwe voorzitter van de internationale hockeyfederatie (FIH), is een vrouw van harmonie en compromis. Aan polarisatie en politieke spelletjes heeft de 60-jarige juriste uit Vught een hekel. ,,Ik zit er niet voor mezelf, maar voor het hockey'', zei ze zaterdag in Brussel.

De keus voor Van Breda Vriesman, al sinds 1982 lid van het hoofdbestuur van de FIH, kwam moeizaam tot stand. Na de eerste ronde staakten de stemmen tijdens het IOC-congres: 40 voor Van Breda Vriesman en 40 voor haar Franse opponent Alain Danet, voorzitter van de Europese hockeyfederatie (EHF). De noodzakelijke tweede ronde viel in het voordeel van de Nederlandse official uit: 43-37.

,,Het was heel spannend'', bekende Van Breda Vriesman, de eerste Nederlandse preses van de 76-jarige FIH en tevens de eerste vrouw op de hoogste post. ,,Twee dagen geleden dacht ik nog dat ik het niet zou halen. Ik moest niet alleen opboksen tegen Danet, maar ook tegen zij EHF-vrienden en de oude FIH-voorzitter Calzado, die ook ronduit de zijde van Danet koos. Mijn tegenstanders hebben op een hele vervelende manier campagne gevoerd. Ze hebben er een persoonlijke kwestie van gemaakt, een politiek spel. Dat past niet in de hockeywereld. De personen zijn niet belangrijk, de sport moet centraal staan. Die instelling hoop ik terug te brengen.''

De nieuwe president, voor vier jaar gekozen en sinds 1996 ook lid van de evaluatiecommissie van het Internationaal Olympisch Comité, wil de hockeysport populairder en toegangelijker maken. ,,Hockey is in Nederland een manier van leven. Een mooi voorbeeld en uitgangspunt voor andere landen.''

André Bolhuis, voorzitter van de Nederlandse hockeybond, was verguld met de verkiezing van Van Breda Vriesman. ,,Het is een absolute overwinning voor het Nederlandse hockey'', glunderde hij. ,,Het Nederlandse hockey verdient de uitverkiezing van Els. We zijn tenslotte de laatste twintig jaar internationaal toonaangevend.''