Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Gates niet rijkste man

Microsoft-topman Bill Gates, die de afgelopen drie jaar als de rijkste man ter wereld gold, lijkt die positie te moeten afstaan aan een landgenoot. Het bezit van Gates slonk vorig jaar met een kleine 20 miljard dollar (50 miljard gulden).

Volgens de Britse krant The Sunday Times is de softwarekoning gepasseerd door Sam Robson Walton, eigenaar van supermarktketen Wal-Mart.

Het vermogen van Gates wordt in het overzicht van de rijkste vijftig mensen ter wereld getaxeerd op 130 miljard gulden. Het bezit van Walton zou ongeveer 158 miljard gulden waard zijn, aldus de Britse krant, die zich mede baseert op de jaarlijkse ranglijsten van het Amerikaanse zakenblad Forbes.

De aandacht van de media is de laatste tijd vooral uitgegaan naar de snelle rijkdom die de grote spelers in de ICT-sector ten deel zou zijn gevallen. Maar in het overzicht zijn met name topmensen van traditionele bedrijven te vinden.

Negen van de vijftig financiële zwaargewichten hebben hun fortuin gevonden in de oliesector. Er staan geen Nederlanders op deze lijst.