Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Edgar Davids betrapt op nandrolon

De Nederlandse voetballer Edgar Davids is volgens de Italiaanse media positief bevonden bij een dopingcontrole begin maart. Bij het onderzoek werden sporen gevonden van nandrolon, een verboden anabole steroïde.

Een contra-expertise moet nog worden uitgevoerd. De 28-jarige Davids verklaarde onschuldig te zijn. Volgens hem zat het middel in de druppels die hij tegen zijn oogziekte krijgt. Davids was een van de twee spelers van Juventus (de andere was Filippo Inzaghi) die zich na de uitwedstrijd tegen Udinese op 4 maart moesten melden voor de dopingcontrole. Juventus-manager Moggi suggereerde dat Davids het preparaat wellicht toegediend heeft gekregen, toen hij de week voor het bewuste competitieduel met het Nederlands elftal tegen Turkije speelde. De KNVB wilde vanochtend niet reageren op de beschuldigingen van Moggi.

Sinds de Italiaanse voetbalbond dit seizoen bij de dopingcontrole scherper is gaan letten op anabole steroïden is bij vijf spelers met zekerheid vastgesteld dat zij nandrolon hebben gebruikt. Drie van hen zijn voor zestien maanden geschorst. Het reglement van de voetbalbond voorziet bij dopinggebruik in schorsingen die kunnen lopen van acht maanden tot twee jaar. De zaak van de twee anderen, onder wie de Portugese international Fernando Couto die bij Lazio speelt, moet nog worden behandeld door de tuchtcommissie. Italiaanse kranten meldden vanochtend dat nog een speler van Juventus op het gebruik van nandrolon zou zijn betrapt.

Uit onderzoek is gebleken dat bij tientallen voetballers in Italië nandrolon is ontdekt. Bij de meesten lag het niveau rond het maximaal toelaatbare, twee nanogram, terwijl Davids vier keer zo hoog zou hebben gezeten. Eind vorig jaar heeft het parlement een anti-dopingwet aangenomen die ook strafrechtelijke vervolging mogelijk maakt. Sporters die verboden middelen nemen, zijn strafbaar met gevangenisstraf van drie maanden tot twee jaar. Artsen en verzorgers die dergelijke middelen toedienen, kunnen worden gestraft met twee tot zes jaar cel. De nieuwe regels voorzien ook in forse geldboetes.

De clubartsen hebben onlangs gediscussieerd over de nandrolon-zaken. Sommigen van hen suggereerden dat de grens van de hoeveelheid van deze stof die toelaatbaar wordt geacht, te laag ligt, omdat het lichaam deze stof ook zelf kan aanmaken. Juist daarom weigert de wereldvoetbalbond (FIFA) voetballers te schorsen die op nandrolongebruik zijn betrapt. Ook het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil een nieuw onderzoek naar de herkomst van nandrolon.