Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Bont palet in actie tegen MKZ-ellende

Een paar honderd mensen liepen zaterdag in Den Haag te hoop tegen het Europese non-vaccinatiebeleid. De opkomst was klein maar de betrokkenheid groot.

Een soort bidprentjes deelt ze uit. Josine Ririhena uit Deventer, het haar in een lange zwarte vlecht, roept de demonstranten op vegetarisch te worden. Of dan toch in ieder geval te beloven ,,minder vlees te eten, bijvoorbeeld maximaal twee keer per week''.

Ze vertegenwoordigt de een paar dagen geleden samen met vriendinnen opgerichte actiegroep Boos. Op haar bescheiden actiemateriaal staat een vrolijke koe die een boterbloem verorbert. ,,Nu is het tijd om te laten zien waar je voor staat'', legt ze uit. ,,De volgende stap is immers dat we zelf worden afgemaakt. We moeten meer respect hebben voor de aarde en voor de dieren. Niet langer ons lichaam vervuilen met het vlees van dieren.''

Een paar honderd demonstranten verzamelden zich zaterdag op het Haagse Malieveld om te demonstreren tegen het Europese verbod om dieren te enten tegen het mond- en klauwzeervirus. Dat waren er heel wat minder dan de paar duizend actievoerders die het organiserende comité `Burgers steunen boeren en dieren' tot een uur voor het begin van de demonstratie had voorspeld. Maar de betrokkenheid en de verontwaardiging van de betrokkenen tegen het in hun ogen onnodig uitmoorden van koeien en schapen was er niet minder om.

Op het veel te grote actieterrein – met podium en tien ecologische toiletten – verzamelde zich in het begin van de middag een bonte coalitie demonstranten.

Christenen, vegetariërs, socialisten, volwassen mannen met een pluchen koe en jonge gezinnen met kinderen. Veel Friezen.

De boeren waren op één hand te tellen. Zij hadden kennelijk gehoor geven aan de oproep van landbouworganisatie LTO om, uit angst voor verdere verspreiding van het virus, niet naar Den Haag te reizen.

Lonneke van Rijen was 's ochtends om half zes opgestaan om vanuit Groningen naar Den Haag te reizen. Ze oogt als de liefste demonstrante met haar gulle lach en grote bos rode krullen, maar ze ,,is het wel goed zat''. De 24-jarige is een gewone `stadjer', maar getroffen door het boerenleed. Er moet nu een vuist worden gemaakt, besloot ze na het zien van weer nieuwe beelden van geruimde koeien. En dus sloot ze zich na een speurtocht over internet aan bij de organiserende beweging van de Burgers.

Die groep wordt aangevoerd door een man uit Zoetermeer met de wat ongelukkige naam Jan Slagter. Hij is in het dagelijks leven directeur van de Stichting welzijn gehandicapten Nederland. Aan het eind van de dag zou hij op excursie naar Parijs gaan met 450 verstandelijk gehandicapten, maar eerst was er de eerste door hem georganiseerde demonstratie.

Voor Slagter was de maat vol toen zijn zevenjarige zoon lastige vragen bleef stellen over de zin van het doodschieten van 41 Schotse hooglanders. Daar sta je dan als ouder die zijn kroost respect voor dieren probeert bij te brengen. ,,We kunnen niet langer met droge ogen op televisie kijken naar het uitmoorden van dieren'', zegt Slagter. In Duitsland en Frankrijk wordt volgens hem al stiekem geënt om het virus tegen te houden. Nu wordt het tijd voor Nederland om werkelijk gidsland te zijn en het Europese inentingsverbod te trotseren, vindt hij. ,,Mensen die hier vandaag niet zijn, hebben straks geen recht van spreken meer als ze thuis mopperen hoe zielig het toch is voor de dieren.''

De demonstranten tonen hun met veel huisvlijt gemaakte spandoeken en posters aan de royaal aanwezige pers. De bejaarde Will Kortekaas, die met zijn vrouw Bea de directie voert van zijn `Stichting stop zinloos geweld tegen mens en dier' uit Axel, draagt op zijn rug een met bloemen afgezet houten kruis met de tekst `stop het doden van gezonde dieren'. Kortekaas: ,,Het is toch schandalig dat bij particulieren zelfs hangbuikzwijntjes worden gedood? Ik lig al weken 'snachts wakker en schiet vol als ik erover praat.''

Het meest actief zijn de ongeveer twintig jeugdige leden van de Internationale Socialisten. Voor een knaak verkopen ze een exemplaar van hun tijdschrift De Socialist. Mostapha Bglari, van Iraanse afkomst, verwijt Europa ,,beesten te zien als machines die worden afgemaakt, omdat het productieproces dreigt te stagneren''.

Het is een klacht die ook te horen is in de toespraken van Tweede-Kamerleden als R. Poppe (SP), M. Vos (GroenLinks) en D. Stellingwerf (ChristenUnie).

Christien Snijder, moeder van vier kinderen, maakt indruk als ze zich in het Engels – geëmotioneerd – richt tot Eurocommissaris Byrne. ,,In Europa geldt nog maar één religie: die van de grote angstaanjagende God, Euro geheten'', klaagt ze.

Na twee uur, inclusief een optreden van Imca Marina, sluit Slagter de bijeenkomst na zich te hebben beklaagd over het gebrek aan steun van de Dierenbescherming en LTO Nederland.

De internationale socialisten proberen de aanwezigen nog aan te zetten tot een heuse demonstratie door de stad, maar iedereen druipt af. ,,Dit is echt nog maar het begin. We gaan door, hoor'', zegt Lonneke van Rijen dapper.