Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Bijna niemand bij stille tocht

Een stille tocht tegen zinloos geweld in Breda is zondag uitgelopen op een fiasco. Van de verwachte 2000 mensen kwamen er slechts enkele tientallen opdagen. De organisatoren hadden een ring van spandoeken willen plaatsen rond de singels van Breda. Aanleiding voor de manifestatie was de strafzaak tegen de Oosterhouter L. van V., die vorig jaar de aanrander van zijn zoontje op straat doodstak. De man werd tot vier jaar cel met tbs veroordeeld.

Veel meer mensen, rond de 2500, liepen eveneens gisteren mee in een stille tocht in Maastricht. De tocht vond plaats ter nagedachtenis aan drie jongeren die op 31 maart in het Limburgse Vilt om het leven kwamen. Hun auto werd na een wilde achtervolging door een andere auto geraakt en botste tegen een boom. Een vierde inzittende van de achtervolgde auto raakte zwaar gewond. Het ongeluk leidde tot veel verontwaardiging. De stille tocht eindigde met een massaal gebed op het Vrijthof.

De aanleiding van de tocht in Maastricht valt onder het begrip `zinloos geweld', maar die in Breda niet, zegt Wouter Buwalda, secretaris van het Landelijk Platform tegen Geweld op Straat. ,,Het gaat in Breda om steun aan eigenrichting. Wij zien de laatste tijd een heel scala aan rouwbetuigingen waarvan wij afvragen of het nog onder zinloos geweld valt.'' Buwalda verwijst naar een stille tocht met 3000 deelnemers die driekwart jaar geleden in Den Haag werd gehouden voor twee vermoorde jongens. De verdachten in deze zaak staan vandaag voor de rechter. ,,Daarbij is het de vraag of zij slachtoffer waren van zinloos geweld, of dat het ging om een afrekening.'' Ook een tocht voor een hond die door de politie was doodgeschoten, wijst volgens Buwalda op een `verwildering' van het fenomeen `stille tocht'.