Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Belg overtuigd van vredeswil Sharon

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, is ervan ,,overtuigd dat premier Ariel Sharon vrede wil''. Dat zegt hij vandaag in een vraaggesprek met de krant Ha'aretz na een onderhoud gisteren met Sharon in Jeruzalem. Michel zei dat het gesprek met Sharon ,,heel positief was geweest''. De Belg heeft wel twijfel over de juistheid van de weg die Sharon is ingeslagen. ,,Ik heb in Sharons woorden positieve tekenen voor de toekomst aangetroffen. Hij heeft de deur (voor onderhandelingen) niet gesloten.''

Belgische politici die Michel op zijn rondreis door het Midden-Oosten vergezellen, zeiden gisteravond in Jeruzalem dat ,,minister Michel diep onder de indruk is gekomen van Sharon''. Volgens hen staat Sharon open voor een Jordaans-Egyptisch vredesvoorstel dat aanvankelijk, voordat het formeel aan Sharon werd voorgelegd, door politieke kringen in Jeruzalem als een ,,non-starter'' werd afgewezen. Israël hecht in de huidige periode van escalerend geweld met de Palestijnen grote betekenis toe aan het bezoek van Michel omdat België na 1 juli het voorzitterschap zal bekleden van de Europese ministerraad. De Belgische bewindsman werd in Israël gezien als een van de felste critici van Israëls politiek jegens de Palestijnen. De Israëlische media berichtten onlangs zelfs dat hij voor het opleggen van sancties tegen de joodse staat zou zijn. Michel ontkent dat echter ten stelligste. .

Aan het onderhoud met Sharon ging volgens citaten in Ha'aretz een moeilijk gesprek vooraf tussen Michel en zijn Israëlische ambtgenoot Shimon Peres. Michel stond er op dat Israël voor de Palestijnen geïnd belastinggeld aan het Palestijnse zelfbestuur overmaakt. ,,Het geld dient humanitaire doeleinden'', zei Michel. ,,Het beschermen van de levens van Israëliërs is ook humanitair'', zei Peres. ,,Jullie standpunt is in Europa niet aanvaardbaar'', reageerde Michel. Daarop stelde Peres hem de retorische vraag of ,,Europa voor of tegen terreur is''.