Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Energie

Australië verbiedt overname Shell

De Australische regering heeft vandaag haar veto uitgesproken over de overname door Shell van het bedrijf Woodside voor 10 miljard Australische dollar (12,6 miljard gulden). Minister van Financiën Peter Costello: ,,Ik heb besloten dat het Shell-voorstel tegengesteld is aan de nationale belangen.''

Costello voegde er aan toe een nieuw bod van Shell wel in overweging te willen nemen. Volgens de minister komt het maar zeer zelden voor dat een overname wordt verboden om redenen van nationale belangen.

Shell heeft al een belang van 34 procent in Woodside, de grootste olie- en gasproducent van het land. Maar het Nederlands-Britse concern wil dat belang fors verhogen om controle te krijgen over Woodside. Belangrijke reden daarvoor is Woodside's positie als bedrijfsvoerder in het miljardenproject North West Shelf. Daar wordt aardgas gewonnen, vloeibaar gemaakt en geëxporteerd.

Directievoorzitter Peter Duncan van Shell Australië zei in een commentaar ,,diep teleurgesteld'' te zijn dat de regering ,,na 100 jaar investeringen'' (van Shell) in Australië de overname afkeurt. De beslissing betekent volgens Duncan dat Australië een kans mist om zijn positie te versterken op de wereldmarkt voor vloeibaar aardgas (LNG) die beheerst wordt door scherpe concurrentie. Shell heeft veel geld en technologie in de Australische LNG-sector gestopt. Het concern heeft nog geen voornemen bekendgemaakt om zijn bod op Woodside eventueel te verhogen.