Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Andriessen (72) naar Newconomy

,,Mijn eerste reactie was: wat moet een oude heer temidden van dat jonge spul?'' Koos Andriessen (72), voormalig minister van Economische Zaken, ondernemer uit de oude economie (vatenfabriek Van Leer) is aan een tweede jeugd begonnen – op internet.

Hij is al voorzitter van de Internet Society Nederland en wordt nu zo snel mogelijk president-commissaris van Newconomy, het zieltogende beursfonds dat geld steekt in internetbedrijven, waar Maurice de Hond de scepter zwaait.

Tegen Safe, een tijdschrift van vermogensbeheerder Robeco zei Andriessen, naast bovenstaande reactie, onlangs onder meer: ,,Oude of nieuwe economie, dezelfde wetten blijven gelden.'' En: ,,Apple is en blijft mijn eerste liefde.''

Voor Andriessens benoeming bij Newconomy moeten de statuten nog worden gewijzigd. Als 72-jarige is hij eigenlijk al te oud, maar dankzij een verwachte wetswijziging die leeftijdsgrenzen van commissarissen schrapt, kan hij aan boord komen.

Andriessen, die als minister meehielp om in 1993 vrachtwagenfabriek DAF te redden, wordt commissaris bij Newconomy samen met VVD-erelid en oud-minister van Binnenlandse Zaken Hans Wiegel (59), tegenwoordig voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, en voormalig topman Marius Jonkhart (51) van de Nationale Investeringsbank, nu baas van NOB, facilitair bedrijf voor de omroepen. Jonkhart was overigens ook nauw betrokken bij DAF's redding, doordat de overheid toen nog grootaandeelhouder van de Nationale Investeringsbank was.

Wiegel en Jonkhart zijn beiden ook commissaris bij Explainer DC, een adviseur in online zakendoen. En Wiegel is president-commissaris bij NOB, waar Jonkhart werkt.

NEWCONOMY: pagina 11