Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Alliantie van Air France, Alitalia

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft op een paar details na overeenstemming bereikt met Air France over de vorming van een alliantie. Dat heeft de Italiaanse staatssecretaris van Algemene Zaken, Enrico Micheli, tegen de krant La Repubblica gezegd.

In een reactie verklaarde Alitalia dat er nog niets definitief is. ,,De ontmoetingen en onderhandelingen gaan door, met goede vooruitzichten, met zowel Air France als met andere internationale maatschappijen'', zei Enrico Lepri, woordvoerder van Alitalia.

Micheli had gezegd: ,,De alliantie met Air France is nu in feite rond. Nog een paar dagen en Alitalia kan met meer vertrouwen de toekomst tegemoetzien. Het probleem van de partner en van de strategische alliantie voor onze nationale maatschappij kan eindelijk als opgelost worden beschouwd.''

Het zou het laatste grote akkoord zijn dat wordt gesloten onder regie van de zittende centrum-linkse coalitie. De Italiaanse staat heeft de meerderheid van de aandelen Alitalia in handen. Over krap drie weken worden parlementsverkiezingen gehouden. Woordvoerders van de rechtse oppositie, die in opiniepeilingen vóór staat, hebben hun voorkeur uitgesproken voor een alliantie tussen Alitalia en KLM.

Micheli liet zich opnieuw negatief uit over KLM. ,,Ze bleken te arrogant te zijn, het is onmogelijk gebleken om een scheur dicht te naaien die de top van onze maatschappij ernstig in de problemen heeft gebracht'', zei Micheli. De twee maatschappijen hebben de afgelopen maanden alleen serieus contact gehad over de juridische en financiële problemen die voortvloeien uit de ontbinding van de alliantie. Een woordvoerder van de KLM zei vanochtend over het akkoord tussen Alitalia en Air France: ,,Het zij zo. KLM beseft terdege dat het op termijn een grote Europese partner nodig heeft.'' Op dit moment is KLM met geen enkele maatschappij concreet in gesprek over een fusie of samenwerking, aldus de woordvoerder.

Volgens La Repubblica wordt het akkoord tussen Air France en Alitalia begin volgende maand ondertekend. Air France is aanzienlijk groter dan Alitalia. De omzet is twee keer zo groot en het aantal vervoerde passagiers ligt anderhalf keer hoger. Het kabinet in Rome zou de onderlinge krachtsverhoudingen in de alliantie acceptabel achten. In 1997 zijn er contacten geweest tussen Alitalia en Air France, maar het management van Alitalia koerste toen aan op een akkoord met KLM.