Zwarte schapen

Bob Smalhout, de clini-clown onder professoren, zat vorige week bij Bijker aan tafel te schuimen over de betekenis van Goede Vrijdag. Sindsdien ben ik helemaal voor de pil van Drion.

Niet voor Smalhout. Dat is zo'n man waarvoor de verlosser destijds al, aan het kruis, `vergeef het hem' heeft gevraagd. Nee, ik heb het over die Bijker.

Die man móet je wel dreigen met zo'n pil als hij zo levensmoe zijn gasten blijft interviewen. Omdat hij zijn ziel en zaligheid richt op één pil, de bijbel genaamd, mag hij programma's presenteren. Het zal wel een squash-maatje van Andries Knevel zijn. Net zoals Marianne Molenaar ooit op de kinderen van Knevel heeft gepast en altijd zo adequaat uit het Reformatorisch Dagblad kon citeren.

De voltallige politieke redactie van 2Vandaag, inclusief Zwartbol, zal elkaar wel zijn tegenkomen tijdens een EO-Landdag. Toen ze op die zaterdagmiddag, na de schminkcursus, vermomd als clown, wolkje of lam op het veld zaten te wachten op de samenzang onder leiding van Marie Cecile Moerdijk, besloten ze om bij de EO te gaan solliciteren.

Ik kom nog uit de tijd dat je in mijn buurt op zondag met de auto op de dijk achter een horde zwart geklede schapen reed die weigerden je door te laten omdat zij uit de kerk kwamen.

Je liet ze in hun waarde door ze niet de pas af te snijden of tijdens het passeren je portier plots open te zwaaien. Laat ze maar een uurtje buiten lopen en een frisse neus halen want eenmaal thuisgekomen hebben ze geen tv of radio, alleen het breiwerkje, de ingezouten tuinbonen en de koffie met doorgekookte gelige melkvellen.

De EO was in die tijd alleen te zien op dinsdag en later ook op zaterdag. Dan werden de ziellozen vervloekt en dat was dat. Even lachen bij Het kleine huis op de prairie. Je verbazen over de bekende Nederlanders die aan Henk Binnendijk bekenden dat ze geloofden in: ,,iets, ja, er moet toch wel wat zijn, iets.''

Nu moet je bij Andries in Het elfde uur geweest zijn. Scherp en snedig spreekt hij met zijn gasten. Het publiek, dat bestaat uit EO-leden die een mediarondje om de Hilversumse kerk afsluiten met een opname van dat programma, kijken als makke schapen naar hun herder.

Achter Sonja stond Ellen, boven Andries hangt God. Andries praat in andere programma's helder over zaken betreffende de jeugd en vanaf september wordt hij de anchorman van het EO-scheppingswerk. En dan ook nog directeur van de EO! De Evangelische Omroep is meer de Evangelische Andries. Onder zijn leiding is het een steeds grotere vlek aan het worden, die zich spreidt over Nederland 1, 2 en 3.

Al zappend val je midden in een EO-jeugdprogramma op 2. Niks mis mee, maar na tien minuten word je atheïstische levenstouwtje iets strakker aangespannen. En als ik al zappend naar Nederland 3 prinsen en prinsessen spontaan bewegend in een zaal moderne R&B-psalmpjes hoor zingen: `Jezus trekt je skaters aan, om rollend over 't water te gaan. Hi ha halleleeluu, Jezus is je paraplu' ga ik opeens de oude Romeinen beter begrijpen.

Nu hebben we reli-pop, praten we open over dezelfde zaken. Er wordt zelfs op zon- en feestdagen doorgewerkt. Op tweede paasdag werd op de radio nog een brief naar God geschreven (heeft-ie geen e-mail?).

Ik weet niet of God op zondag kijkt of luistert, maar ik zou toch eens een stevige waarschuwing naar beneden sturen. Flinke wateroverlast op de EO-werkplek. Of een hoofdluizenplaag. En als-ie dan toch bezig is kan hij misschien ook een klein mir@keltje verrichten bij Feyenoord.

    • Paul de Leeuw