Zappen

Ziek. Gelukkig een beetje maar, zodat je overdag lekker vanuit je bed langs alle leuke programma's en tekenfilms kunt zappen.

Maar dat blijkt tegen te vallen. Overdag wordt er op televisie vooral veel en eindeloos herhaald. Op een willekeurige dag begint Cartoon Network bijvoorbeeld al om 06.00 uur met uitzenden. Om kwart voor acht start de herhaalcyclus: de tekenfilm Dexter's Laboratory, Powerpuff Girls, Bob de Bouwer en Thomas de Stoomlocomotief, en de zoveelste vertoningen van Tom & Jerry en Yogi Bear. Om 12.15 uur herhaalt dit alles zich weer en pas rond enen komen er andere cartoons voor in de plaats: Chicken and Cow en Batman of the Future - waarbij je de kans loopt die ook al 's avonds te hebben gezien.

Ook Kindernet valt vaak in herhaling, maar gelukkig niet in zo'n strak ritme als Cartoon Network. En er wordt afgewisseld met orginele programma's als de Wat Wil je Worden Teevee-show. Hier staat tegenover dat Kindernet het door heel Nederland al bekeken Bassie en Adriaan weer is gaan uitzenden.

Wie hoopt dat er bij de publieke omroep overdag minder wordt herhaald, komt bedrogen uit. Ook bij Z@ppelin zie je 's ochtends de programma's van de avond ervoor. Om 07.00 uur wordt Sesamstraat nog eens uitgezonden, gevolgd door Alles Kits, Het Klokhuis, Villa Achterwerk en KRO's Kindertijd met onder meer het poesje Musti en TikTak.

Tussen negen en twaalf uur doet Z@ppelin alleen aan leerzame programma's: Schooltv, de herhaling van het Jeugdjournaal – ditmaal met doventolk – en ook de Teletubbies om 10.00 uur. Bij de boterham zijn op Nederland 3 opnieuw Musti en TikTak te zien.

Terugzappen naar de commerciële omroepen levert rond het middaguur bij RTL4 alleen een treurige aflevering van Telekids op. De zaterdag aflevering van dit programma was tot twee jaar geleden nog een hoogtepunt, maar sinds het vertrek van presentatoren Carlo en Irene worden in Telekids nog slechts tekenfilms vertoond.

De meest gevarieerde televisie is verrassend genoeg bij Fox Kids te vinden. Alleen de tekenfilms Troetelbeertjes en Little Bits, en het eigen gemaakte Tante Soesa worden twee keer uitgezonden.

    • Titia Ketelaar