WANVERHOUDING

Zo maar een aflevering van de Wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad (14 april 2001). Op de voorpagina een gloedvolle beschouwing over de 600 miljoen gulden die acuut nodig zijn om Nederland op het terrein van de genomics bij te laten blijven. Het blijkt vooral de vraag of dat genoeg zal zijn, want er zijn kapers op de kust. Ik zal het U nog sterker vertellen: ook als we van die 600 miljoen zes miljard maken, zal Nederland in deze wetenschappelijke race naar de maan hooguit een trede van het landingsgestel aanleveren van waaraf een Amerikaan de grote stap voor de mensheid zal proclameren.

Geeft overigens verder niets, en absoluut geen reden om niet in de bus te blazen. Maar stemt het dan niet treurig om in dezelfde bijlage te lezen hoe de wereldwijd unieke bibliografie der Egyptologie – de studie van een van de meest formidabele beschavingen ooit –, waarmee ons land dat vakgebied mondiaal bedient, nu aan een zijden draad hangt, omdat het twijfelachtig is of daarvoor binnen Nederland nog de benodigde 150.000 gulden 's jaars bijeen te schrapen valt?

Hoe lang maken wij elkaar nog wijs dat dit soort schandelijke wanverhoudingen tussen Nederlandse wetenschapsgebieden ook maar iets uitstaande hebben met een rechtvaardige behandeling conform hun kwaliteit of hun belang?

    • Frits van Oostrom Leiden