Virus op Veluwe verdacht

Het Openbaar Ministerie in Arnhem start een onderzoek naar de besmetting met mond- en klauwzeer (MKZ) op een kalvermesterij in Kootwijkerbroek. De Amsterdamse viroloog S. Barteling zei eerder deze week dat de besmetting mogelijk met opzet is veroorzaakt. Politie en Algemene Inspectie Dienst voeren het onderzoek voor het OM uit. In verband met de besmetting worden de dieren van ruim tweehonderd bedrijven in de omgeving vernietigd. Persofficier van justitie mr. M. van der Mark onderstreept dat niet wordt betwijfeld dat MKZ is uitgebroken op het bedrijf en dat het bloedonderzoek correct is verlopen. In het dorp doen geruchten de ronde dat de getroffen boer entstof uit België zou hebben gehaald, of illegaal geënte kalveren uit Polen, waardoor besmetting kon worden geconstateerd. Volgens Barteling is mogelijk fraude gepleegd met het virus. Justitie beschikt nog niet over concrete feiten of verdenkingen van strafbaar handelen.

ZATERDAGS BIJVOEGSEL:

pagina 33