Turks bewind past regime cellen aan

De Turkse regering gaat het regime in de nieuwe gevangenissen wijzigen. Dat heeft minister van Justitie Türk gisteren bekendgemaakt.

Door gedetineerden meer mogelijkheden te geven tijd met elkaar door te brengen hoopt de regering de hongerstakers tegen de hervorming van het penitentiaire systeem ertoe te brengen hun actie te beëindigen. Bij de hongerstaking-tot-de-dood zijn tot nu toe al veertien mensen om het leven gekomen.

Met de wetswijziging wil de regering een van de grieven van de hongerstakers tegen de nieuwe gevangenissen wegnemen. Volgens de actievoerders hebben de nieuwe inrichtingen tot doel om gevangenen (en dan met name die van een politieke signatuur die de regering niet zint) te isoleren en zo geestelijk te breken. Volgens minister Türk leidt wijziging er toe dat de gedetineerden tijdens gemeenschappelijke activiteiten zoals sport of studie de mogelijkheid krijgen om met elkaar te communiceren.

In een eerste reactie toonden de hongerstakers en hun sympathisanten zich niet onder de indruk van de voorgenomen wetswijziging. ,,Wat de minister voorstelt, komt nog altijd neer op het invoeren van een isolement, maar dan op een geraffineerdere, verfijndere manier'', aldus Yucel Sayman, de deken van de orde van advocaten van Istanbul. Volgens Sayman hebben ook onder de nieuwe regeling de gedetineerden nog steeds niet de mogelijkheid om zomaar een praatje met elkaar te maken.

De hongerstakers eisen al vanaf het begin van hun actie een terugkeer naar het `oude' systeem, waarbij de gedetineerden soms wel met meer dan veertig op een zaal bivakkeerden. De regering wil daar echter niets van horen.