Sikh-tempel wil van bestuur af

Leden van de sikh-tempel in Amsterdam proberen al langere tijd af te komen van het huidige bestuur, waarvan vijf leden dinsdag gearresteerd werden op verdenking van mensensmokkel.

Volgens de Amsterdamse advocaat E. Bakhuis zijn de leden ontevreden over het ,,autocratische'' bestuur dat ,,geen verantwoording aflegde''. Het bestuur zou de leden van de Guru Nanak Gurudwara ook geen inzicht geven in de financiële huishouding.

De zittingstermijn van het bestuur was al in maart verlopen, maar het wilde niet aftreden en geen algemene ledenvergadering uitschrijven. De leden hebben dat vervolgens enkele weken geleden, dus voor de arrestatie van de bestuursleden, alsnog gedaan. De vergadering voor een nieuw bestuur is morgen.

Volgens Bakhuis was het binnen de sikh-gemeenschap wel bekend dat er sprake was van mensensmokkel, onder meer nadat verschillende media hierover enkele maanden geleden publiceerden. Desalniettemin tasten zijn cliënten verder in het duister over de rol van het bestuur in de mensensmokkelaffaire. ,,Wat wel duidelijk is, is dat ze zich grote zorgen maken over de wijze waarop de tempel in de publiciteit is gekomen.''

De Amsterdamse politie arresteerde dinsdag zeven leden van de sikhgemeenschap, onder wie vijf bestuursleden. De zeven worden verdacht van het smokkelen van ruim vierhonderd Aziaten van Nederland naar Engeland. De politie trof 23 illegalen aan. Ook is de administratie van de verdachten en van de tempel in beslaggenomen. Leden van de Guru Nanak Gurudwara benadrukken dat de tempel een open huis is, waar iedereen in en uit kan lopen zonder naar papieren te worden gevraagd.