Signalement schutter bekend

Een man van rond de twintig jaar met donkerblond haar is de vermoedelijke pleger geweest van de aanslag die afgelopen dinsdagavond werd gepleegd op de burgemeester van Stede Broec, J.W. Haanstra.

De politie heeft op basis van de verklaringen van Haanstra een compositiefoto gemaakt van de blanke man die de burgemeester met een kogel in de wang trof. De schutter heeft de burgemeester vermoedelijk opgewacht. Na het incident is hij weggerend.

De politie heeft inmiddels een aantal tips over deze zaak binnengekregen. Het rechercheteam van twintig personen trekt de tips na.

Ook heeft de politie gistermiddag een brief bezorgd bij 150 woningen in de buurt van het huis van de burgemeester. De politie vraagt de bewoners onder meer of ze op de avond van het schietincident bezoek hebben gehad, of ze iets hebben gezien of gehoord en of ze die avond buiten zijn geweest. Daarnaast verspreidt de politie een compositietekening van de verdachte.

De recherche heeft woensdag in de directe omgeving van het huis van Haanstra een buurtonderzoek gehouden. Daar is met assistentie van duikers onder meer gezocht naar het wapen van de schutter. Justitie wil niet zeggen of het onderzoek iets heeft opgeleverd. Ook kan een woordvoerder van justitie niet zeggen hoeveel tips precies zijn binnengekomen.

De burgemeester maakt het volgens een woordvoerder van het OM in Alkmaar naar omstandigheden goed. Justitie bekijkt nog of de aanslag op Haanstra verband houdt met de bedreiging die burgemeester W. de Leeuw uit Opmeer heeft ontvangen. Hij kreeg begin deze maand een brief met een kogel toegestuurd. De anonieme bedreiger liet weten bezwaren te hebben tegen de vestiging van een asielzoekerscentrum in de gemeente. In Opmeer bestaan plannen voor de vestiging van een asielzoekerscentrum voor 400 mensen. Ook in Stede Broec komt mogelijk en dergelijk onderkomen.