PSV praat met Manchester na zege op RKC

De wedstrijd PSV-RKC (3-1) werd gisteravond overschaduwd door de onderhandelingen van het Eindhovense clubbestuur met een driekoppige delegatie van Manchester United. PSV-voorzitter Van Raaij verklaarde na middernacht dat hij de Engelse club anderhalve week de tijd geeft om over de afkoopsom van Ruud van Nistelrooij na te denken. PSV vraagt net als vorig jaar circa 65 miljoen gulden voor de spits.

Volgens Van Raaij weten de delegatieleden van United ,,nu precies waar ze aan toe zijn''. Hij verklaarde dat de drie Engelsen bij thuiskomt in Manchester nader zullen overleggen met de clubbazen over de contractbesprekingen met PSV. Van Raaij: ,,Ze krijgen tien dagen de tijd om hierover na te denken. Daarna gaan we met andere clubs praten die in beeld zijn.''

Van Nistelrooij was gisteravond niet bereid tot commentaar. Zijn zaakwaarnemer Linse zei desgevraagd van niets te weten. ,,Ik heb de laatste dagen geen signalen uit Engeland ontvangen dat er serieuze ontwikkelingen zijn. Ik weet van niets en ik wil van niets weten'', verwoordde Rodger Linse de wens van zijn speler. Van Nistelrooij is niet transfervrij en is daarom afhankelijk van zijn werkgever. Na alle hectiek van vorig jaar wil hij nu met rust gelaten worden en de ontwikkelingen afwachten.

Manchester United had vorig jaar al een akkoord bereikt met de Nederlandse international, maar de transfer van 65 miljoen gulden ging wegens een zware knieblessure plotseling niet door. De herstelde Van Nistelrooij stond na de winterstop nog steeds in de belangstelling van United. Volgens de officiële lezing voerde PSV gisteravond voor het eerst sinds een jaar weer besprekingen met United.

De Engelse kampioen wil na de uitschakeling in de Champions League drastisch verjongen. Manager Ferguson heeft ruim tweehonderd miljoen gulden ter beschikking om nieuwe spelers aan te trekken. De afgelopen weken had United bij elke wedstrijd van PSV een scout of trainer op de tribune zitten.

De Engelse afvaardiging kreeg gisteravond waarschijnlijk geen positieve indruk van de mogelijke nieuwe aanwinst. Van Nistelrooij speelde ver onder zijn kunnen en miste een paar opgelegde kansen. Vlak na rust schoot hij de bal vanuit een moeilijke positie tegen de buitenkant van de paal. Halverwege de tweede helft werd hij naar de kant gehaald. De ironie wilde dat PSV meteen beter ging spelen en twee keer scoorde. Lucius en Van Bommel waren de doelpuntenmakers.

RKC bood tachtig minuten uitstekend tegenspel. De ploeg uit Waalwijk toonde eens temeer dat de vijfde plaats in de eredivisie geen toeval is. Met agressief en gegroepeerd voetbal toonde RKC zich bijna gelijkwaardig aan PSV. Pas in de laatste tien minuten kon de thuisploeg profiteren van de fysieke problemen bij de tegenstander. RKC miste drie basisspelers en een handvol voetballers speelde op halve kracht.

Volgens de verliezende trainer Jol duurde de wedstrijd voor zijn veteranenelftal (vijf dertigers) een kwartier te lang. Zijn collega Gerets roemde na afloop de verrassend sterke tegenstander. Hij verklaarde dat zijn spelers in de kleedkamer hadden verteld de laatste acht weken niet zo'n sterke opponent te hebben ontmoet. PSV speelde in deze periode onder andere tegen Ajax,Vitesse en Feyenoord.

Tegen RKC speelde PSV in een gewijzigde opstelling. Topscorer Kezman was opgeofferd aan zijn voorganger en opvolger Van Nistelrooij. De Brabander speelde op zijn vertrouwde positie als centrumspits. De Joegoslaaf was dit keer een veredelde linksbuiten. De rechtsbenige Kezman leverde nauwelijks een bijdrage aan het vleugelspel van PSV, maar hij was opnieuw trefzeker. Halverwege de eerste helft scoorde hij op de rand van buitenspel, nadat Van Nistelrooij hem op maat had bediend. Kezman heeft deze competitie al 22 keer gescoord. Hij haalt een gemiddelde van één doelpunt per wedstrijd.

In de tweede helft gooide RKC alle schroom van zich af. De IJslander Gudjonsson,die opnieuw zijn veelzijdige talent etaleerde, scoorde na tien minuten met een ziedend afstandsschot. Even later miste Hoogendorp de kans om RKC op voorsprong te zetten.

PSV creëerde in de slotfase een veldoverwicht, wat resulteerde in de 21ste competitiezege van dit seizoen. PSV kan de landstitel bijna niet meer ontgaan. RKC kan zich nog steeds plaatsen voor het UEFA-Cuptoernooi.

    • Jaap Bloembergen