Opzet UEFA Cup krijgt kenmerken Champions League

De opzet van het UEFA-Cuptoernooi wordt gewijzigd. De Champions League staat model voor de nieuwe competitie. Als de gesprekken met de clubs zijn afgerond kan het tweede Europa-Cuptoernooi in zijn nieuwe gedaante vanaf 2002 van start gaan.Het UEFA-bekertoernooi wordt nu nog volgens een knockoutsysteem gespeeld. ,,De UEFA Cup dient te veranderen'', aldus woordvoerder Lee van de UEFA. ,,We weten ook dat de meerderheid van de clubs dit ook wenst.''

De nieuwe opzet van het UEFA-Cuptoernooi komt mede tot stand onder de druk van clubs uit minder sterke voetballanden, waartoe ook Nederland behoort, die eerder het initiatief namen voor de Euro League. Die competitie vond echter geen genade bij het uitvoerend comité, het hoogste orgaan van de UEFA. De leiders van de Europese voetbalunie vonden het niet acceptabel dat er een toernooi zou komen buiten de nationale competities om. De UEFA wil nu in ruil hiervoor de minder sterke voetballanden meer zekerheid geven op het gebied van inkomsten. Daarvoor is een poulesysteem noodzakelijk.

De belangrijkste clubs van Europa krijgen momenteel in de Champions League een garantie van een aantal wedstrijden door een poulesysteem in de eerste en tweede ronde. In de UEFA Cup kan het Europese avontuur van een club al na één ronde voorbij zijn. Lee gaf toe dat clubs uit het tweede echelon van Europa de Europese voetbalunie onder druk hebben gezet voor spoedige veranderingen.

Het failliet verklaarde sportmarketingbureau ISL heeft een schuld van bijna 30 miljoen gulden bij de Europese voetbalunie UEFA. ISL had voor dat bedrag de rechten van EURO 2000 in België en Nederland. Het bedrag van de schuld is gisteren openbaar gemaakt door de UEFA.

De Europese voetbalkoepel wil het bedrag vorderen bij ISMM, waarvan ISL deel uitmaakt. ISMM heeft de televisierechten voor de eindronden van zowel het WK 2002 als 2006. Hoewel ISMM eveneens met faillissement wordt bedreigd, meent de UEFA de schuld toch te kunnen opeisen.