Onzeker Meppel wacht op de koningin

De viering van Koninginnedag in Meppel en Hoogeveen gaat door het MKZ-virus misschien niet door. Jammer, maar niets aan te doen, vinden veel Meppelaars. `Als het niet verantwoord is, is het niet verantwoord.'

Maxima komt. Maxima(al) genieten, staat op de oranje gekleurde poster. Eigenaar A. Adel heeft hem op de ruit van zijn Argentijnse restaurant Argentina in Meppel (30.000 inwoners) gehangen. De ondernemer hoopt dat zijn landgenote op 30 april langs zijn eethuis zal lopen. Voor zijn gasten heeft Adel een speciaal Maxima-menu samengesteld. ,,Soep vooraf, drie soorten kwaliteitsvlees en ijs met fruit toe.''

Maar mogelijk gaat het feest niet door, vanwege gevaar voor verspreiding van het mond- en klauwzeervirus. Adel heeft daar vrede mee. ,,Er zijn duizenden mensen op de been, je weet nooit wat voor gevolgen dat heeft.'' Ook Meppelaar J. Knoop heeft begrip voor een eventuele afgelasting. ,,We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat het MKZ-virus zich verspreidt.''

De kersverse burgemeester P. den Oudsten van Meppel de oud-wethouder van Leeuwarden werd begin deze week geïnstalleerd mompelt ,,niet zo mooi'', als zijn voorlichter hem op het stadskantoor een lijstje van de Rijksvoorlichtingsdienst voorschuift. Daarop staat dat begin volgende week een definitief besluit wordt genomen over de viering in zijn stad. ,,Het is onzeker voor al die vrijwilligers die in touw zijn'', zegt hij. Zelf vindt hij dat er momenteel geen aanleiding is om de festiviteiten af te lasten. ,,Er is geen MKZ in dit gebied.''

Toch is de afweging moeilijk te maken, oordeelt hij. ,,Veel evenementen gaan gewoon door, andere worden afgelast.'' In Meppel worden naar schatting 50.000 bezoekers verwacht. ,,Maar dat is maar een kwart van de mensen die op die dag naar Amsterdam gaan.'' Meppel heeft voorzorgsmaatregelen genomen. Parkeren op de weilanden is verboden en een aantal binnenwegen wordt mogelijk afgezet.

Den Oudsten vindt dat uitstel echter geen afstel mag betekenen. Meppel ziet de koningin en haar gevolg bij een eventuele afgelasting het liefst in 2002 terug. Hoopt ook P.A. van Diepen van de Oranjevereniging Meppel. Hij heeft vraagtekens bij een afgelasting. ,,Alle grote evenementen gaan door, waarom dit dan afblazen? Boeren blijven toch wel weg.''

Van Diepen heeft de indruk dat er vaak evenementen willekeurig afgelast worden. ,,In Staphorst gaat de wekelijkse markt niet door, maar 's zondags zitten er wel 1.100 mensen in de kerk.'' Bovendien is naar zijn smaak de MKZ-epidemie ,,het kritieke punt'' gepasseerd. ,,Er zijn de afgelopen week geen nieuwe gevallen bijgekomen.''

Voorzitter C. Kuijpers van de Meppeler Handelsvereniging is nuchterder onder een eventuele afgelasting. ,,Als het feest niet verantwoord is, dan is het niet verantwoord. Het is vreselijk jammer voor de inspanningen van veel mensen, maar het zou verschrikkelijk zijn als het MKZ-virus in ons gebied belandt door dit evenement.'' Persoonlijk vindt hij dat een toeloop van mensen naar Meppel een risico vormt. ,,Zeker als ik zie dat in omliggende plaatsen allerlei festiviteiten worden afgeblazen.''

Melkveehouder J. ten Kate uit Koekange, een dorp tussen Meppel en Hoogeveen, vindt een feest waarop duizenden mensen toestromen ,,onverstandig''. Maar een feestelijke intocht van de koninklijke familie vindt hij ook ongepast. ,,De afgelopen maanden zijn er 150.000 dieren afgemaakt. Veel veehouders leven onder grote emotionele spanningen na de ruiming van hun bedrijf. Dan moet je ingetogen feest vieren. Laat de koningin dit jaar lekker in Den Haag blijven. Ze kan hier volgend jaar wel komen.''

Maar de viering afgelasten uit piëteit met de getroffen veehouders vindt Van Diepen toch te ver gaan. Feest vieren en rouwen horen immers bij het leven. ,,Er zijn zoveel mensen die op dit feest gerekend hebben.''

H. Hofman van de Oranjevereniging in Nijeveen bij Meppel vindt de nu ontstane situatie ,,onzeker''. ,,In Heerenveen zit het voetbalstadion vol en met Pasen trokken woonbeurzen veel bezoekers. Waarom zou dit feest dan niet door kunnen gaan?''

Die vergelijking vindt veehouder H. Prins uit Nijeveen mank gaan. ,,In Meppel wordt het een gedrang van jewelste. Na het bezoek van de koningin gaan de bezoekers in de omgeving toeren.'' Ook hij vindt het niet kies nu een groot feest te vieren. ,,Ik ben ervan overtuigd dat Hare Majesteit dat ook vindt. Ze kan beter even naar de Vrijmarkt in Amsterdam gaan. Of op Soestdijk haar jarige moeder bezoeken.''

    • Karin de Mik